Vaikuttamaan ja äänestämään Putinia vastaan

17. maaliskuuta 2024 pidetään presidentinvaalit. Kehotamme kaikkia menemään silloin vaaliuurnille ja äänestämään Vladimir Putinia vastaan. Tämän voi tehdä merkitsemällä ruksinsa jonkun toisen ehdokkaan kohdalle. 

Mikä tärkeämpää, kehotamme jokaista käyttämään sata päivää ennen vaaleja mielipiteiden muokkaamiseen Putinia ja hänen hallintoaan vastaan. Liittykää kampanjaan tästä. 

Epäilemättä meitä odottaa äänestysparodia. Tuloksia vääristellään tavalliseen tapaan. Mutta kaikki vaalit – valheellisimmatkin – ovat epäilysten aikaa. Ihmiset miettivät, kuka on vallassa ja miksi. 

Venäjän opposition tärkein tehtävä, kaikkien rehellisten kansalaisten tehtävä, on vastata kaikin voimin näihin epäilyksiin. Pitää muokata mieliä. Ihmisille täytyy selittää, ettei 71-vuotiaan Putinin, joka on ollut vallassa 24 vuotta, pidä jäädä asemaansa vielä kuudeksi vuodeksi. Hän aiheuttaa Venäjälle vahinkoa. Hänen tulee siirtyä syrjään. 

Mielipiteisiin vaikuttaminen on tärkeämpää kuin äänestäminen. Äänestämisessä on vähän järkeä, jos kukaan ei kuule antamastanne äänestä. Melkein varmasti ääni varastetaan Putinin hyväksi. Mutta puolustatte valintaanne ja annatte sille merkityksen, jos kerrotte siitä. Puhukaa kenelle tahansa: sukulaisille, ystäville some-seuraajille, tuntemattomille ihmisille, jotka lukevat jakamanne lehtisen. 

Putin pitää näitä vaaleja kansanäänestyksenä toiminnastaan. Ne ovat kansanäänestys sodasta. Murskataan hänen suunnitelmansa ja tehdään niin, ettei ketään 17. maaliskuuta kiinnosta vääristelty tulos vaan koko Venäjä näkee ja ymmärtää muutoksen: enemmistö tahtoo, että Putin lähtee paikaltaan.
 
Asia on jo nyt näin. Luotettavat tutkimustuloksemme kertovat, että alle puolet kansalaisista haluaa Putinin jatkavan maan johdossa vuodesta 2024. Propagandan ja sensuurin vuoksi hänen tukijoitaan on vielä paljon. Meidän tehtävämme on 17. maaliskuuta romauttaa kannatuksen perusta. 

Viralliset mielipidetutkijatkin ovat myöntäneet, että sotaa tukee vain 15−20 prosenttia kansalaisista. 
Jopa vallanpitäjille lojaalit lääkärit ja opettajat käsittävät, että Putin on pettänyt heidät: hän ei ole lunastanut palkkalupauksiaan, jotka antoi 12 vuotta sitten. 

Edes propagandan sumuttamat ihmiset eivät pysty kieltämään suunnatonta hintojen nousua ja ruplan romahtamista. 

Kyyniset putinistitkin pyörittelevät päätään, kun kuulevat läpeensä korruptoituneen virkamiehen, jolla on yhtä aikaa kolme perhettä, puhuvan vanhoillisuudesta ja perhearvoista. 

Totuuden aalto Putinista ja hänen apureistaan voimistuu sadan päivän ajan 17. maaliskuuta saakka. Se kohdistuu juuri niihin, joita Putin pitää kannattajiensa ydinjoukkona. 

He ovat eläkeläisiä, julkisen sektorin työntekijöitä, armeijan väkeä, viranomaisia ja mobilisoituja.  Heidän pitäisi nähdä, että Venäjä puhuu ja äänestää Putinia vastaan. 

Valttinamme on hajauttaminen ja vaikeasti tavoitettavuus. Meidän ei tarvitse tukea tiettyä ehdokasta ja luoda byrokraattisia rakenteita. Meitä ei pysty mestaamaan, vaientamaan eikä lahjomaan. Johtajien vangitsemiset eivät auta. Tässä kampanjassa ei ole johtajia. Jokainen osallistuja on johtaja. 

Kehotamme lopettamaan järjettömän kiistelyn niiden kanssa, jotka ovat päättäneet jättää äänestämättä. Boikotin kannattajat, ymmärrämme näkemyksemme ja olemme samaa mieltä monista perusteluistanne. 
On asioita, jotka yhdistävät meitä. 

Muokkaamme mielipiteitä ja äänestämme Putinia vastaan. Tekin teette vaikuttamistyötä häntä vastaan. Äänestättekö vai ette, päättäkää itse. 

Putin pelkää kampanjaamme. Hän ei pysty kumoamaan esittämiämme tosiasioita. Hän pelkää väittelyitä. Hänen valheensa näyttävät entistäkin surkeammilta. 

Siksi hän käynnistää koko valtiokoneiston kampanjaamme vastaan. Hänen tavoitteensa on päinvastainen kuin meidän. Hän sanoo: ”Mene äänestämään kuten tahdot. Mutta pysy hiljaa valinnastasi. Minä lasken kaiken, niin kuin pitää.” Ja hän yrittää pelotella ja rangaista niitä, jotka vastustavat häntä. 

Kehotamme kaikkia: älkää pelätkö. Pelkomme vie meiltä maan ja tulevaisuuden. Näin on käynyt vuosi vuodelta, jo 24 vuotta. Sen joka vapauden tähden pelkää liimata lehtisen rappukäytäväänsä, lähettää linkin ystävälle tai soittaa pari puhelua, kannattaa miettiä, miksi hän ylipäänsä tarvitsee vapautta. 

Tulevaisuus ei ole pelkureiden. Tulevaisuus on niiden, jotka pyrkivät voittamaan pelkonsa, taistelevat ja uskovat voittoon. 

Kutsumme kaikkia mukaan toimintaan. 

https://neputin.org/

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 7.12.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko