Tuhotut kirjeet

”Poltimme sen peltilautasella.”

Vankilaväkeni ilmoitti näin, kun kävimme oikeutta kirjeestä, jota minulle ei ollut annettu. Se on ollut ainoa sensuurin virallisesti tuhoama kirje puolentoista vuoden aikana. 

Sanoista ”poltimme peltilautasella” on tullut paikallinen meemi. Kirjeille, joista hallinto ei ole pitänyt, on tehty yksinkertaisempi temppu. Ne ovat vain ”hävinneet”. 

Mutta vaalit lähestyvät. Yksi Kremlin pappa hermoilee: joku voi hämmentää kansaa puheilla, ettei hänen kannatuksensa ole lähelläkään 80 prosenttia. 

Siksi asianajajien vangitsemisten lisäksi on seuraavanlaisia uutisia. 

Juhlallinen valtuuskunta tuli eristysselliini laatimaan asiakirjaa siitä, että vankilasensuuri on takavarikoinut 15 minulle lähetettyä tai itseni kirjoittamaa kirjettä. Syy on ollut se, että kaikissa niissä on puhuttu rikosten valmistelusta. 

Niiden joukossa oli esimerkiksi kirje Juljalle, jonka sisällä oli kirje Zaharille. Sanovat aivan oikein, että on syntynyt ihmelapsia: toinen 15-vuotias ajelisi pyörällä, mutta tämä kaveri valmistelee jo rikoksia. 
Oli myös kirje Mediazonan päätoimittajalle Smirnoville. Keskustelimme hänen kanssaan kirjoista ja historiasta. Erittäin rikollista. 

Kirje Ilja Krasilštšikille. Hänen kanssaan olemme filosofoineet skitsofrenisesti: kirjoitelleet uudesta maastamuutosta, natsikysymyksestä ja politiikasta. Epäilyttävää. 

Hyväsydäminen ihminen, joka on valmistunut fysiikan alalta teknisestä korkeakoulusta, on yrittänyt selittää minulle fysiikkaa, joka liittyy tutkiin, ilmapuolustukseen, drooneihin ja muihin nykysodankäynnin laitteisiin. Takavarikoitu. 

Ennen tällaista nimitettiin 20 vuodeksi ilman kirjeenvaihto-oikeutta. Nyt minulla on 20 vuotta kirjeitä rajoituksitta, mutta sensorit polttavat ne peltilautasella. 

Voi tehdä vain yhden päätelmän: valtaistuin Novo-Ogarjovon maanalaisessa bunkkerissa on muuttumassa palavaksi peltilautaseksi. Sen hallitsija pomppii ja vaatii kaikkia vaikenemaan. Hän toivoo, että niin tulee viileämmät oltavat. 

Mutta emme vaikene. Hiljaa ei saa olla.😉

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 2.11.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko