Kymmenen kysymystä vaaleista

Siirrytään soopapuheesta normaaliin keskusteluun. 

Jos vankilassa istumisessa on joitain plussia, niin yksi niistä on se, että täällä on helpompi tehdä päätöksiä. 

Olen kiivaiden väittelyiden ulkopuolella. Uutiset siitä, ketkä ovat kiistelleet ja mistä, tulevat viikon myöhässä. Mutta näen heti kaikki mielipiteet ja osapuolten argumentit. En arvioi niitä sen mukaan, kuka on taitavimmin väittänyt vastaan ja vitsaillut hauskimmin. Ratkaisevaa on perustelujen vakuuttavuus.  

Voin siis katsella etäämpää sitä väittelyä, joka on syttynyt muun muassa oman varsin kärkevän kirjoitukseni takia. Olen huomannut hämmästyttävän jutun. Kiistellään rajusti parhaasta vaalistrategiasta, mutta kenelläkään ei ole selvästi muotoiltua kantaa, jonka voisi muuttaa kehotukseksi ihmisille. 

Mikä on selvä kanta? Vänrikki vei minua sellistä ja kysyi: ”Miten vaaleissa pitäisi toimia?” 

Vastasin lyhyesti. 

Hän ei olisi ymmärtänyt, jos olisin sanonut: ”pitää painostaa vallanpitäjiä”, ”on taisteltava Putinia vastaan” tai ”täytyy äänestää Putinia vastaan”. 

Vänrikki on tavallinen normaali ihminen. Hän esittää kysymyksen, johon oletetaan vastaukseksi vain kahta vaihtoehtoa. 
 
1. Älä mene äänestämään. 
2. Käy äänestämässä tiettyä ehdokasta. 

Pystyttekö vastaamaan täsmällisesti vänrikin kysymykseen? Ette pysty, koska tiedätte varmasti vain, että äänestyslipussa lukee Putin. Mutta ette rupea suosittelemaan hänen äänestämistään. Me kaikki tarvitsemme enemmän tietoa. 

Siksi vastasin vänrikille: ”Vielä on liian aikaista. Se selviää tammikuussa.” 

Presidentinvaalit 2024 pidetään 17. maaliskuuta. Päätös niiden järjestämisestä tehdään 15. joulukuuta. Sitä seuraavan kuukauden aikana selviää, ketkä niihin osallistuvat. 

Äänestäjillä on vain kolme vaihtoehtoa: 
• boikotoidaan
• kaikki äänestävät tiettyä ehdokasta
• äänestetään ketä tahansa ehdokasta Putinia vastaan. 

Kun pohdin tervejärkisesti ja rauhallisesti, käsitän, että mikä tahansa näistä vaihtoehdoista on mahdollinen. 

Esimerkiksi vaalit käydään juuri pidettyjen Moskovan pormestarinvaalien malliin. Ehdolla ovat siis Putin ja kolme neljä epämääräistä ehdokasta, jotka eroavat vain vähän toisistaan. Tässä tapauksessa on loogista äänestää ketä tahansa epämääräisistä ehdokkaista, antaa ääni Putinia vastaan ja toisen kierroksen puolesta. 

Ei myöskään pidä sulkea pois täyttä törkyä, sellaista tilannetta, että äänestyslipussa on esimerkiksi vain Putinin ja Kadyrovin nimet. Valitkaa siitä. 

Tällaista valintaa en voi ollenkaan pitää vaaleina, ja kehotan boikottiin. Eikä se ole mahdotonta. Kadyrov ei suotta ehdottanut hiljattain, ettei Putinin lisäksi olisi muita ehdokkaita. Ehkä hän teki ehdotuksen omasta aloitteestaan, tai häneltä oli pyydetty sitä. 

Miellyttävin vaihtoehto on, että äänestyslipussa lukee jonkun normaalin ehdokkaan nimi. Tämä on teoreettisesti mahdollista vaikkakin epätodennäköistä. 

Annan nyt mielikuvitukseni lentää, esimerkiksi Roizman. Onneksi hän ei ole Venäjällä vankilassa. Kehotan äänestämään häntä. 

Jotta väittely vaaleista muuttuisi syyttelykaaoksesta hyödylliseksi toiminnaksi, olen laatinut kymmenkohtaisen kyselyn. 

20 kysymyksen lomake olisi ehdottomasti tarkempi, ja eittämättä voisi laatia paremmankin kyselyn kuin omani. Jotkin kysymykset ovat tarkoituksellisesti vähän kärkeviä tai hypoteettisia. Lomake ei ole ihanteellinen, mutta se on lyhyt. Kun vaikkapa minä vilkaisen kenen tahansa poliitikon vastauksia, ymmärrän selvästi, millainen vaalisuunnitelma tällä henkilöllä on ja mitä häneltä voi odottaa. 

Kun väittelijät täyttävät kyselyn (sivu aukeaa VPN:n avulla), kaikille selviää, mikä heidän kantansa on, jos kaikki pötysanailu jätetään sikseen. Saatte käsityksen siitä, mitä tietyiltä poliitikoilta kannattaa odottaa. Lisäsin vielä pari kysymystä kampanjataktiikasta, koska pian intohimot kuohuvat tästä asiasta. 

Seuraava seikka on tärkeä: objektiivisuuden takaamiseksi pyydän apua Tihon Dzjadkolta (Dožd) ja Galina Timtšenkolta (Meduza). Haastatelkaa väittelyiden avainhahmoja sekä muutamaa henkilöä, joiden mielipiteen tiedetään vaikuttavan moniin ihmisiin. 

Olisi erittäin hyödyllistä, jos mahdollisimman moni vastaisi kyselyyn ja julkaisisi vastauksensa. Suosittelen jokaiselle kysymyksiin vastaamista ja omien ajatusten järjestämistä. 

Minulla on pyyntö myös kahdelle arvostetulle henkilölle, Sergei Gurijeville ja Maikl Nakille. He ovat riippumattomia, ovat erinomaisesti perillä politiikasta ja tuntevat kaikki väittelyiden osanottajat. Pyydän heitä tutkimaan kyselykaavakkeita ja ryhmittelemään vastaukset niin, että olisi selvää, ketkä pystyvät yhteistoimintaan tuhlaamatta aikaa hyödyttömään väittelyyn. Jos he löytävät tällaisen ryhmän tai ryhmiä, pyydän auttamaan niiden koordinoinnissa. 

Ainoat tavoitteet ovat: 

a) pitää toiset ajan tasalla lähimmistä vaaleihin liittyvistä aikeista
b) kertoa, mitä mediaresursseja voi tarjota kampanjaan
c) sanoa, kuinka paljon varoja on valmis kampanjaan käyttämään tai kokoamaan. 

Tällä tavoin voin arvioida aikeiden vakavuutta. Koska mitään salattavaa ei ole, tämä erittäin asiakeskeinen dokumentti pitää julkistaa, jotta te kaikki voitte lukea sen. Sitten katsotaan, onko kohtaamisesta tullut riita- ja pr-helvetti vai jotain järkevää toimintaa. 

On poliittisia pelureita ja väittelijöitä. On henkilöitä, joiden mielipiteen tiedämme perinteisesti vaikuttavan vaaleissa. On viisaita ihmisiä sekä asiantuntijoita ja, mikä tärkeää, informaatiokentällä vaikutusvaltaisia henkilöitä, yksinkertaisesti sanottuna Youtube-tähtiä (politiikan ja yhteiskuntaelämän alalla). Nämä kaikki ihmiset ovat täysin erilaisia. Suhtaudun heihin eri tavoin mutta pidän heidän mielipiteitään vaaleista tärkeinä. Meidän on tiedettävä ne suunnitellaksemme strategioita ja askelia eteenpäin. Olen varmasti unohtanut jonkun henkilön, mutta tässä on listani aakkosjärjestyksessä: 

Boris Akunin, Sergei Aleksašenko, Jevgenija Albats, Roman Anin, Roman Badanin, Dmitri Bykov, Ilja Varlamov, Leonid Volkov, Abbas Galljamov, Vladimir Gelman, Grigori Golosov, Dmitri Gudkov, Gennadi Gudgov, Sergei Gurijev, Tihon Dzjadko, Filipp Dzjadko, Ivan Ždanov, Boris Zimin, Mihail Zigar, Oleg Itshoki, Vladimir Kara-Murza, Garri Kasparov, Mihail Kasjanov, Maksim Kats, Ilja Krasilštšik, Aleksandr Kynev, Tatjana Lazareva, Julija Latynina, Ruslan Levijev, Mihail Lobanov, Vladimir Milov, Maksim Mironov, Dmitri Muratov, Maikl Naki, Aleksandr Nevzorov, Vladimir Osetškin, Sergei Parhomenko, Marija Pevtših, Andrei Pivovarov, Aleksandr Pljuštšev, Danila Poperetšnyi, Maksim Reznik, Jevgeni Roizman, Sergei Smirnov, Ljubov Sobol, Valeri Solovei, Konstantin Sonin, Jevgeni Stupin, Mark Feigin, Tatjana Felgengauer, Mihail Hodorkovski, Lilija Tšanyševa, Jevgeni Tšitšvarkin, Mihail Šats, Viktor Šenderovitš, Jekaterina Šulman, Tamara Eidelman, Grigori Judin, Ilja Jašin. 

Ymmärrettävästi läheskään kaikki eivät osallistu kampanjaan, vaikka olisivat asiasta kiinnostuneita. On koottava yhteen poliitikkoja. Mutta minun on tärkeätä tietää ainakin näiden ihmisten mielipiteet. 

Vastasin itsekin seuraaviin kysymyksiin: 

1. Onko vaaleilla teille jotain merkitystä?

− On. 

1.1. Aiotteko kehottaa muita toimimaan vaalien vuoksi?

− Aion.

2. Onko teillä selvä strategia?

− Ei ole. 

2.1. Milloin viimeistään julkistatte strategianne?

− 15. tammikuuta 2024. 

3. Pidättekö vaaliboikottia mahdollisena missään tilanteessa? 

− Pidän. 

4. Pidättekö mahdollisena kenen tahansa ehdokkaan äänestämistä Putinia vastaan? 

− Pidän. 

5. Pidättekö mahdollisena, että valitaan opposition yhteinen ehdokas, jonka hyväksi tehdään kaikki vaalityö? 

− Pidän. 

6. Voiko yhteinen ehdokas olla Zjuganov, Slutski, Netšajev, Sobtšak, Venediktor, Javlinski, Muratov tai Roizman?

− Muratov ja Roizman voivat, Venediktov, Zjuganov, Netšajev, Slutski, Sobtšak ja Javlinski eivät voi. 

7. Miten toimitte vuoden 2018 presidentinvaaleissa: äänestin/ en äänestänyt/ en halua vastata?

− En äänestänyt. 

8. Riittääkö vuoden 2024 vaalikampanjan toteuttamiseksi aktiivisuus Internetissä?

− Ei riitä. 

9. Onko vaalikampanjan merkeissä sallittua kustantaa bloggaajien tai vaikuttajien poliittisia mainoksia?

− EI ole. 

10. Oletteko valmiita käyttämään Youtube-kanavaanne täysipainoisesti vaalikampanjointiin?

− Olen. 

10.1. Paljonko kanavallanne on seuraajia kuukaudessa? 

− Yli miljoona. 

Liittykää joukkoon!  https://10.navalny.com/

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 17.10.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko