Kiitos vastauksista!

Mikä olikaan vaalikyselyn idea? Kiitos kaikille, jotka ovat täyttäneet lomakkeen ja auttaneet toteuttamaan hankkeen. Kiitos erikseen Sergei Gurijeville, Maikl Nakille, Galina Timtšenkolle ja Tihon Dzjadkolle. 

Tulos on hyvin opettavainen. On keskusteltu loputtomasti riitelevästä oppositiosta. Kun kaikki vastasivat kysymyksiin kiistan aiheesta, selvisi, ettei sitä ole. 

Valtaosalla niin mielipidejohtajista kuin tavallisista kansalaisistakaan ei ole mitään kaikenkattavaa näkökantaa. (Tulokset ovat kuvakarusellissa.)

Tilanteen mukaan he eivät sulje pois vaaliboikottia, eivät kenen tahansa ehdokkaan äänestämistä Putinia vastaan eivätkä yhteisen ehdokkaan tukemista. 

Emme ole keksineet mitään Newtonin binomikaavaa. Kun vaalipäivä lähestyy, taktiikkaa eivät määritä opinkappaleet vaan tilanne ja terve järki. 

Olemme myös saaneet hyvin tärkeää tietoa kampanjoinnista. 

On selvinnyt, etteivät läheskään kaikki ole valmiita käyttämään Youtube-kanaviaan vaalityöhön. Esimerkiksi Naki (1,5 miljoonaa seuraajaa), Šulman (1,15 miljoonaa seuraajaa) ja Gurijev (344 000 seuraajaa), sanoivat, etteivät käytä niitä. Heidän kanavansa ovat suosituimpia. Samoin ilmoittivat monet muut Youtube-kanavien haltijat. 

Tämä on loogista. 

Jos henkilö käyttää kanavaansa poliittiseen agitaatioon, hän on todennäköisimmin poliitikko eikä journalisti, politiikantutkija tai ekonomisti. Tunnustetaan rehellisesti: tiedämmehän muutenkin, millaisia mielipiteitä näiden kanavien seuraajilla on. Heitä ei tarvitse agitoida. Ei ole epäilystäkään, etteivätkö ohjelmien tekijät pysty selittämään vaalinäkemyksiään katsojille. 

Tästä kyselyn osasta voi päätellä seuraavaa: ei ole olemassa helppoja agitaatiomuotoja, jotka tavoittavat suuria joukkoja, varsinkin epävarmoja äänestäjiä. Täytyy toimia kekseliäästi. Tässä mielessä on hienoa, että rupesimme kehittämään hyvää propagandakone kakkosta jo alkukesästä. Liittykää agitaattoreiden joukkoon. (Jos olette Venäjän ulkopuolella, kirjoittakaa osoitteeseen antiwar.navalny.com.) 

Kiitos vielä kerran lomakkeen täyttäneille. Tämä homma kannattaa uusia säännöllisesti. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.11.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko