Miten toimia tämän syksyn vaaleissa?

Monia ihmetyttää, mutta vaalit ovat yhä olemassa. Ne pidetään 10. syyskuuta 40 hallintoalueella, muun muassa Jekaterinburgissa, Omskin alueella, Habarovskissa, Krasnojarskissa, Jaroslavlin ja Arkangelin alueilla, Hakasiassa ja Jakutiassa. Meidän pitää siis määritellä kantamme näihin vaaleihin. Tässä ehdotuksiani. 

Vuodesta 2011 alkaen juuri meidän tarjoamamme taktiikat on tunnustettu tehokkaimmiksi, vaikka joka kerran niitä on jouduttu puolustamaan kiivaissa väittelyissä.  Autoritaarisessa maassa, jollainen Venäjä on, suuri äänimäärä ei lainkaan takaa menestystä eikä voittoa. Havaitsemme asian, kun otamme huomioon, missä kirjoitan tätä tekstiä. Siksi pidämme vaaleihin osallistumista mitä tärkeimpänä mutta emme ainoana poliittisen taistelun keinona. ”Valta ei Venäjällä vaihdu vaaleissa.” Monet ovat toistelleet tätä lausetta, mutta ensimmäisenä sen sanoin minä vuonna 2011. Silti oikeanlainen kampanjointitaktiikka on tärkeää. 

Kaikki vaalit ovat erilaisia. Tämä on pääasia, joka on ymmärrettävä ja muistettava. Siihen perustuu jokainen kampanjointistrategiamme. Päätökset on tehtävä tilanteen mukaan. Yleispäteviä sääntöjä ei ole. Meidän täytyy mukauttaa toimintaamme, kun vastaamme vallanpitäjien uusiin temppuihin ja keksintöihin. Näettehän tämän. Putinin ensimmäisistä presidenttivuosista säännöt ovat muuttuneet joka vaalikaudella, jottei aiemmin tehokas strategiamme toimisi. Olemme ääliöitä, jos jatkamme vanhaan malliin emmekä muuta strategiaa uusien sääntöjen mukaan. 

Vuonna 2011 kampanjamme ”Äänestä mitä tahansa puoluetta paitsi Yhtenäistä Venäjää” tuotti tappion valtapuolueelle. Se sai vähemmän kuin 50 prosenttia äänistä. Jottei valtakunnanduuman enemmistöä olisi menetetty, Moskovassa tulosta vääristeltiin aivan avoimesti. Tämä johti laajaan protestiliikkeeseen ensi kertaa sitten perestroikan aikojen, ja muodostui uudenlainen oppositio. 

Vuonna 2013 toteutimme Venäjän historian ensimmäisen kampanjan Moskovan pormestarinvaaleissa. Tukeuduimme vapaaehtoistyöntekijöihin ja aktivisteihin. Saavutimme hyvän tuloksen ilman oligarkkien rahoja ja hallintoresursseja. 

Jälleen vain tuloksen vääristely pelasti toisesta kierroksesta ja Yhtenäisen Venäjän Sobjaninin tavattomasta tappiosta. 

Vuonna 2015 kiinnitimme kaikkien huomion aluevaaleihin, joista pääkaupungin oppositio ei ollut aiemmin piitannut. Vallanpitäjät olivat huomanneet, että antaisimme heille kyytiä paikallisestikin, eivätkä he päästäneet listoillamme olleita ehdokkaita vaaleihin protesteista ja nälkälakoista huolimatta.  

Menestyksekkäin strategia on ollut älykäs äänestäminen, jota käytettiin ensi kerran vuonna 2019. Sitä ennen Venäjällä oli rautainen poliittinen sääntö: opposition ehdokas ei voi voittaa yhden edustajan vaalipiirissä. Pitää saada vähintään 30¬−40 prosenttia äänistä, eikä se ole mahdollista ilman kuvernöörin tai pormestarin tukea. Vuonna 2019 löimme Moskovassa ensi yrittämällä Sobjaninin, Putinin ja Yhtenäisen Venäjän. Vaikkei juuri ketään sitoutumattomia ehdokkaita päästetty vaaleihin, älykäs äänestäminen, joka tuki järjestelmän sisäisen opposition vahvimpia ehdokkaita, voitti silloin 24 vaalipiiriä 45:stä. Yhtenäinen Venäjä menetti enemmistön pääkaupungin parlamentissa. Kuten tavallisesti vallanpitäjät pelasti tuloksen vääristely. Moskovan pormestarin joukkue varasti neljä paikkaa ja säilytti enemmistönsä. Kuitenkin pääkaupungin parlamenttiin pääsi ennätysmäärä todellisia oppositioehdokkaita. 

Kun vallanpitäjät olivat ymmärtäneet, etteivät pysty enää voittamaan meitä suurissa kaupungeissa, he keksivät vastineeksi älykkäälle äänestämiselle elektronisen etä-äänestämisen. Se on järjestelmä, jossa tietyille ehdokkaille tekaistaan ääniä, eikä niitä voi mitenkään tarkistaa. Vääristelijät itse valvovat järjestelmää. Tästä huolimatta älykäs äänestäminen toimi erinomaisesti aluevaaleissa 2020. Juuri silloin minut myrkytettiin, yritettiin murhata Tomskissa, jonne olin saapunut tukeakseni sitoutumattomia ehdokkaita kaupunginduuman vaaleissa. 
He pääsivätkin läpi, minkä sain tietää, kun olin sairaalassa. Älykkään äänestämisen ehdokkaat voittivat Tomskissa 19 yhden ehdokkaan vaalipiirissä. Niitä on kaikkiaan 27. 

Jopa viimeisimmissä, Moskovan kuntaneuvostojen vaaleissa, jotka pidettiin sota-aikana syyskuussa 2022, yli 400 000 vaaliuurnille tullutta äänestäjää 700 000:sta kannatti älykkään äänestämisen tarjoamaa ehdokasta. Älykäs äänestäminen tuki vain sotaa vastustaneita ehdokkaita. Jälleen paikkoja jouduttiin varastamaan elektronisen etä-äänestyksen avulla. Sähköisesti äänensä antoi muka 1,7 miljoonaa ihmistä. Kuitenkin 63 tukemaamme ehdokasta meni läpi. 

Nyt edessämme on kysymys, miten toimia vuoden 2023 vaaleissa. 

Vuodesta 2011 olemme taistelleet jatkuvasti kahdenlaisten typerysten kanssa. 

Ensimmäiset kiljuvat, että kaikki vaalit ovat huono juttu. Niillä pelataan Putinin pussiin. Vaaleissa ei ratkaista mitään, ja niitä kaikkia pitää boikotoida. Toiset ovat samanlaisia typeryksiä, mutta he menevät vastakkaiseen äärimmäisyyteen. He säntäävät osallistumaan kaikkeen, mitä vallanpitäjät ovat sanoneet äänestykseksi, vaikkei se ollenkaan olisi sitä. He lähtevät heti jonottamaan, vaikka vaalikyltti olisi ripustettu mehiläispesään, kantoon tai ulkohuoneeseen. 

Kaikki vaalit pitää analysoida, jotta tietäisimme, mitä voimme saavuttaa. Heikennämmekö vai vahvistammeko vallanpitäjiä, jos osallistumme vaaleihin? Onko mitään tarkkailumahdollisuuksia? Onnistuuko kampanjointi? Mitä meiltä odotetaan? Missä on konnankoukku? Ainahan semmoinen on. Jossain pitää äänestää ja kampanjoida kaikin voimin. Toisaalla on vain tarkkailtava. Paikoin vaalit on jätettävä väliin tai sitten on kampanjoitava lakoin ja boikotein. 

Mitä erityistä on vaaleissa 2023?

1.Niissä ei voi käyttää parasta strategiaamme, älykästä äänestämistä, ei ainakaan entisessä muodossaan. Selitän miksi. 

Tilanne 1: On olemassa erinomainen ehdokas. Älykäs äänestäminen tukee häntä. Yhtäkkiä häntä ei pelkästään poisteta ehdokaslistalta vaan hänet vangitaan. 

Tilanne 2: On ehdokas, joka ei edusta Yhtenäistä Venäjää. Hän voi voittaa älykkään äänestämisen avulla. Tuemme häntä. Tämä ehdokas lähetetään yks’ kaks’ rintamalle. Siellä hänestä otetaan kuvia, joissa hänellä on rynnäkkökivääri kaulalla, kranaatteja kädessä ja irti leikeltyjä päitä vierellä. Tämän jälkeen emme jatka vaalikampanjointia vaan torjumme Twitterissä ihmisten purkauksia siitä, että älykäs äänestäminen tukee ihmissyöjiä. Vallanpitäjät itse aiheuttavat näitä purkauksia muiden muassa vankkojen sobjaninilaisten avulla. 

2. Näistä vaaleista ei ole juuri mitään jäljellä, koska tuloksia vääristellään hyvin paljon esimerkiksi elektronisen äänestämisen avulla ja vaalitarkkailu on kovin rajoitettua. Mutta näin ei ole kaikkialla. Paikoin voi ja pitää osallistua. Jossain käytämme älykästä äänestämistä vaivihkaa, siinä määrin kuin se on mahdollista. Mutta kaikkiaan mahdollisuudet saavuttaa hyvä tulos eivät ole kummoiset. 

3. Kaikki vaalit ovat siis erilaisia. Esimerkiksi Hakasiassa vaalit ovat kiinnostavia ja niissä on kilpailuasetelma. Siellä järjestetään väittelyitä kommunistikuvernöörin ja hänen kanssaan kilpailevan Yhtenäisen Venäjän edustajan kesken. Jälkimmäinen on lähetetty Moskovasta. Jekateringurgin kaupunginduuman vaaleissa taistelevat kaupungin pormestari ja kaupunkia ympäröivän hallintoalueen kuvernööri. Sen sijaan Moskovan pormestarinvaalit on vuonna 2023 järjestetty niin, että äänestipä kuinka tahansa, ääni menee Putinille. On äänestettävä Sobjaninia tai Venäjän federaation kommunistisen puolueen putinilaista siipeä, jota edustaa nuorempi Zjuganov. Jos Moskovassa yrittää protestiäänestämistä, sille on jo valmisteltu kanava, nuorempi Zjuganov. Hän ei kampanjoi vaan kehuu vallanpitäjiä, tekee, mitä käsketään. Protestiäänestäminen voi vähän lisätä hänen äänimääräänsä, mutta se on täydellinen kopio Kremlin Sobtšak-taktiikasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa. ”Meillä on oppositio, ja tässä ehdokas sinulle, opposition kannattaja. Kampanjoipa hänen puolestaan, niin nauramme vielä tuloksille.” Kiinnostus Moskovan vaaleihin on vastaavanlaista. Siellä käytävä kampanja on Venäjän kolmanneksi tärkein. Olen varma, että suurin osa teistä ei tiedä muita ehdokkaita kuin Sobjaninin ja Zjuganovin. 

Voiko vaaleissa 2023 saavuttaa jotain? Mielestäni voi. Meidän on vain palattava perustavoitteisiimme: 

1. Meidän, opposition, pitää säilyttää tapa käydä äänestämässä. Ennemmin tai myöhemmin Venäjällä pidetään suhteellisen vapaat vaalit. Meidän kuuluu voittaa ne. Näin ei käy, jos vakuutamme itsellemme, ettei vaaleilla ole merkitystä ja totumme olemaan äänestämättä. 

2. Pitää tukea ihmisten halua asettua ehdolle. Ympäri maata on varsin paljon hyviä ehdokkaita, jopa erinomaisia. Oma tilanteeni on sellainen, että minun on parempi olla mainitsematta heidän nimiään. Joka tapauksessa he tarvitsevat tukeamme ja ääniämme. Ei pidä ruikuttaa, että kaikki on turhaa. 

3. On äärimmäisen tärkeää säilyttää vaalitarkkailuinfrastruktuurin rippeet. Kuten jo sanoin, ennemmin tai myöhemmin Venäjällä pidetään varsin vapaat vaalit, mutta niissäkin yritetään taas varastaa ääniä. Tarvitsemme kokeneita tarkkailijoita. 

Lopulta siirryn siihen, mitä pitää tehdä. 

Katson, että nykytilanteessa meidän on otettava askel taaksepäin: täytyy palata strategiaan ”äänestä ketä tahansa ehdokasta Yhtenäistä Venäjää vastaan”. Menkää äänestämään aiheuttaaksenne mahdollisimman paljon vahinkoa valtapuolueelle. 

Tiivistelmä

1.10. syyskuuta pitää mennä vaaliuurnille ja äänestää. 

2.Valitkaa äänestyslipusta ehdokas, joka ei ole Yhtenäisen Venäjän jäsen, ja äänestäkää häntä. Hyviä ehdokkaita on ja paljon. 

3. Ne, jotka ovat ehdolla sitoutumattomina, toimivat hienosti. Heitä kannattaa tukea. 

4. Järjestämme älykkään äänestämisen mutta vain tietyillä alueilla eikä julkisesti. 

5. Ehdottomasti kannattaa osallistua vaalitarkkailuun ja käyttää siihen kaikki mahdollisuudet. Tarkkailujärjestöjä on edelleen olemassa, ja monet niistä toimivat taitavasti. 

6. Vuoden 2023 Moskovan pormestarinvaaleilla ei ole merkitystä. Ne ovat kuvitteelliset. Voi äänestää, käydä uteliaisuudesta vaaliuurnilla tai jättää äänestämättä. Ne eivät ylipäänsä ole keskustelun arvoinen asia. 

Taktiikka maaliskuun 2024 presidentinvaaleihin voidaan määritellä vasta sitten, kun sääntöihin, ehdokkaisiin ja tarkkailuun liittyvät asiat ovat selvillä. 

Strategian kannalta pidämme älykästä äänestämistä ja siihen osallistumista opposition tärkeimpänä saavutuksena ja parhaana mahdollisuutena vaikuttaa. Mutta avainsana on ”älykäs”. Kun olemme arvioineet uudet olot, sodan ja poliittisen tilanteen, meidän on toimittava älykkäästi ja otettava askel taaksepäin. On äänestettävä mitä tahansa puoluetta ja ketä tahansa ehdokasta Yhtenäistä Venäjää vastaan. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.8.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko