Sekopää ja kentaurirobotti

Minulla on teille, ystävät, jymyuutinen: sekopää on ruvennut puhumaan. Tämä on huippujuttu. 

Muutama kuukausi sitten Russkoje radio -asemalla kerrottiin, että on keksitty kentaurirobotti. Uutinen kuulosti niin kummalliselta, että haltioiduin. Kun vankilaväen valtuuskunta tuli selliini hakemaan minua työhön, sanoin, mitä radiossa oli kerrottu keksitystä kentaurirobotista. Tehköön se töitä. 

Syntyi kymmenminuuttinen keskustelu, selvähän se. Virkailijat katsoivat, etten täytä heidän vaatimuksiaan. Siitä hyvästä minulle määrättäisiin kaikenlaisia rangaistuksia. Pudottelin heille tarinaa kentaurirobotista. Sanoin, ettei radiossa valehdella. Kentaurirobotti raivostutti heitä kamalasti. Siksi parina päivänä käänsin kaikki keskustelut tuohon aiheeseen. Ilmoitin myös rangaistuslautakunnan kokouksessa, ettei kukaan enää tarvitse vankien työpanosta, koska pikapuoliin kansantaloudessa ruvetaan käyttämään yleisesti kentaurirobotteja. Sitten kyllästyin ja unohdin koko asian. 

Kului joitakin kuukausia. Rangaistussellistä ja sellimuotoisesta tilasta suljettiin kaikki radioasemat. Jäljellä ovat vain perustuslain lukeminen, henkilökohtainen videotallennin, klassinen musiikki ja Putinin puhe iltaisin. Viime päivinä olen ulkoillut ulkoilupihalla. Kaikki on sujunut tavalliseen tapaan: neljä askelta eteen- ja neljä taaksepäin. Opettelen runoa, ja sekopää karjuu mielettömästi viereisellä pihalla. Pieniä ulkoilulänttejä on paljon, mutta hänet tuodaan ehdottomasti sille, joka on alueeni vieressä, jottei minulla olisi tylsää. Yhtäkkiä sekopää lakkasi ulvomasta ja puhui inhimillisellä äänellä: 

− Naapuri, naapuri!
− Häh? vastasin. 
− Kuule, radio on suljettu. Nyt ei ole musiikkia eikä uutisia. Muistathan, että kieltäydyit työstä, kun radiossa oli kerrottu kentaurirobotista? MITÄ LUULET, SENKÖHÄN TAKIA?

Vielä joskus listaan parhaat vankilahetket. Tämä tilanne pääsee takuulla viiden parhaan joukkoon. 😉

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 26.7.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko