Salaiset sanat

Teillä menee hyvin. Voitte puhua majavan pesästä mitään pelkäämättä. Kukaan ei kajoa teihin Bremenin soittoniekkojen laulun takia. Minut passitetaan sellaisten asioiden vuoksi rangaistusselliin. 

Minulta on kielletty tietyt sanat. Ne eivät ole kirosanoja, mutta niiden lausuminen on kirjaimellisesti kielletty minulta ja muilta vangeilta. Päivänselvä ja utelias kysymyksenne kuuluu: mitä sanoja ne ovat? Teitä kummastuttaa vastaukseni: En tiedä. Asia on salainen. 

Vankilan sääntöjen mukaan vankeja kielletään toisten henkilöiden kanssa keskustellessaan käyttämästä rikollisten piirissä tavanomaisia sanoja ja ilmauksia. En ymmärrä, mistä sanoista on kysymys ja mikä on rikollisten piiri. Minulle rikollisten piiri on Kreml. Kun vankilaväki huomautti minulle ”katto”-sanasta, silmäni laajenivat. Minulle annettiin virallinen kirjallinen vastaus (kuvakarusellissa): muiden muassa sanojen ”katto” ja ”pesä” käyttäminen on minulta kielletty. Joten ”kattomme on sinitaivas” ja ”majavan pesä” ovat ilmaisuja, joista minua kuuluu rangaista. 

Nostin kanteen ilmiselvästä asiasta: venäläiseltä ihmiseltä ei saa riistää sanoja ”katto” ja ”pesä”. Vastaukseksi vankilaväki ilmoitti, että heillä on minulta kiellettyjen sanojen lista. Mutta he eivät anna sitä minulle, KOSKA SE ON SALAINEN. 

Se on niin salainen, ettei sitä voi tuoda oikeuteenkaan. Sen sijaan esitettiin eräs hämmästyttävimmistä juridisista asiakirjoista, jonka olen koskaan nähnyt. Se oli paperiarkki, jolla luki: 

”katto” s. 50, ”pesä” s. 95.
 
On olemassa Neuvostoliiton sisäasiainministeriön salainen asiakirja vuodelta 1983. Siihen on kirjattu niiden sanojen merkitykset, joiden luettelo on salainen. Tässä oppaassa mainittujen sanojen käyttäminen on minulta rangaistuksen uhalla kielletty. Kannattaako ollenkaan sanoa, että tuomari julisti huutaen vankilan hyväksi tekemänsä päätöksen: ”Tietenkin tämä on laillista. Meille maksetaan palkkio jokaisesta jutusta, jonka Navalnyi häviää!”

Kuvitelkaapa, että huomenna tv:ssä ilmoitetaan: ”Maanantaista alkaen kaikkia kielletään lausumasta sanoja, joita pöppänät käyttävät. Keitä pöppänät ovat ja mitä sanoja he käyttävät? Tämä on salaista tietoa, mutta kiellon rikkomisesta sakotetaan.” Houraileeko joku? Ei. Tällainen on todellisuus, jossa elän ja tekin elätte. Vien korkeimpaan oikeuteen vaatimukseni julistaa laittomaksi ja kumota tuo ääliömäinen sääntö. Jutusta tulee mielenkiintoinen. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 31.7.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko