Kolme pyyntöä ja kiitokset

Tuomio julistetaan vuorokauden kuluttua. Haluaisin sanoa pari asia ennen kuin se kuullaan asettaakseni numerot asiayhteyteensä. Tuomiosta tulee pitkä, sellainen, jota sanotaan Stalinin aikaiseksi. Sen määrittelytapa on yksinkertainen: mitä syyttäjä on vaatinut – 10−15 %. On vaadittu 20 vuotta ja annetaan 18 tai jotain sinne päin. Sillä ei ole suurta merkitystä, koska tämän tuomion jälkeen on tulossa täyttä häkää terrorismijuttu. Siitä voidaan lätkäistä vielä 10 vuotta. 

Niinpä ensimmäinen pyyntöni on seuraava. Kun kuulette tuomion pituuden, älkää ilmaisko solidaarisuuttanne minulle valittamalla ja kirkumalla: ”Tämä on kuin Stalinin aikana.”  Teidän on parempi osoittaa solidaarisuutta minulle ja muille poliittisille vangeille miettimällä hetkinen. Ajatelkaa, miksi tarvitaan tällaista näytösluontoista suunnattoman pitkää tuomiota. Sen päätarkoitus on pelottelu. Sen tulee pelottaa teitä eikä minua. Sanoisin jopa, että sen pitää pelottaa henkilökohtaisesti sinua, joka luet nämä rivit. 

Oletteko huomanneet, että propaganda on vaiennut tästä oikeuskäsittelystä? Siitä ei ole kerrottu televisiossa, koska tarinan vaikutus tavalliseen venäläiseen ei ole yksiselitteinen. 18 vuotta jostain ääritoiminnasta ilman uhreja ja tuhoja tuntuu ilmeisen epäoikeudenmukaiselta. Ihminen voi ruveta salaa myötämieliseksi. Te tiedätte muutenkin kaiken. Teidät pitää tyrmistyttää ja saada pelkäämään. Tuomion ankaruuden pitää karkottaa mielestänne ajatukset vastarinnasta. 

Miettikää ja ymmärtäkää: sulkemalla vankilaan satoja ihmisiä Putin yrittää pelotella miljoonia. Elämme maassa, jossa kymmenet miljoonat ihmiset ovat nytkin korruptiota, sotaa ja laittomuuksia vastaan. Juuri nyt kymmenet miljoonat kannattavat vapaita vaaleja, demokratiaa ja päättäjien vaihtuvuutta. He haluavat, että Putin väistyisi. Jos joka kymmenes niistä, joita Putinin ja hänen virkamiestensä korruptoituneisuus suututtaa, lähtisi kaduille, valta kaatuisi huomenna. Tiedämme tämän varmasti. Sotaan tyytymättömät saisivat sen loppumaan nopeasti, jos he osoittaisivat mieltään. 

Mutta tämä kaikki on silkkaa toiveajattelua. Asiat eivät mene näin. Jonkun on oltava ensimmäinen, ja se on pelottava osa. Venäjä ei ole tässä suhteessa poikkeus. Tyytymättömät eivät vain lähde kaduille diktatuurimaissa ennen kuin nämä valtakoneistot ovat miltei tiensä päässä. Näin on meidän maassamme ja oli Neuvostoliitossa. Samoin on ollut Iranissa, Kuubassa ja DDR:ssä. Kaikkiin muutoksiin pyrkii kymmenen prosenttia kansalaisista, kaikkein aktiivisimmat ihmiset eli te. Edes 10 prosenttia heistä, puoltatoista miljoonaa ihmistä, ei voi vainota: vangita, rangaista ja sakottaa. Se on nyt mahdotonta sekä poliittisesti että näiden toimien järjestämisen kannalta. Siispä pitää järkyttää ja pelotella, riistää halu tehdä edes jotain. 

Tällainen Putinin ja minkä tahansa diktaattorin strategia toimii. Tässä yksi esimerkki. Järjestömme haavoittumattomuuden tärkein suoja on aina ollut se, ettei rahalahjoituksia ole voinut katkaista. Kymmenet- ja sadattuhannet ihmiset rahoittavat toimintaamme pienillä maksuilla. Niitä ei voi katkaista. Mutta lietsomalla juttuja ääritoiminnan rahoittamisesta vallanpitäjät ovat saavuttaneet tuloksen: toimintamme tukeminen Venäjältä käsin on riskialtista. 95 prosenttia lahjoittajistamme on Venäjällä. Yksi syytteistä, joiden pohjalta saan huomenna tuomion, koskee juuri ääritoiminnan rahoittamista. Työmme perustuu rahaan. Ilman sitä mikään ei onnistu. Pelottelu on toiminut erinomaisesti. Muistutan, että tästä linkistä pääsette ohjeisiin, kuinka meitä voi tukea nimettömästi ja turvallisesti kryptovaluutalla. 

Rehellisesti sanottuna me itse tuemme usein Putinin pelottelustrategiaa: hermostumme ja pitelemme sydäntämme jokaisen vangitsemisen takia. Näin pelottelemme vielä lisää itseämme ja läheisiämme. Kaikista täytyy puhua eikä ketään saa unohtaa mutta pitää tiedostaa vahvasti, että Venäjällä valtiovalta on laittomasti anastettu. Vallanpitäjät eivät pysy asemassaan pidättämättä syyttömiä. He vangitsevat satoja ihmisiä pelotellakseen miljoonia. 
Tähän täytyy suhtautua kylmäverisesti. Putinin ei pidä saavuttaa tavoitettaan. Tahdon, ettei hän saavuta sitä myöskään minun tuomioni osalta. Siksi toinen pyyntöni kuuluu näin: kun tuomio julistetaan, ajatelkaa vain yhtä todella tärkeää asiaa. Mitä voin vielä henkilökohtaisesti tehdä vastustaakseni tätä kaikkea, häiritäkseni Kremliin asettuneita lurjuksia ja varkaita nylkemästä maatani ja kalvamasta tulevaisuuttani? Mitä voin tehdä, kun olen punninnut riskit ja ottanut kaikki seikat huomioon? 

Kolmas pyyntö on tärkein. Kun vastaatte itseksenne tähän kysymykseen, älkää iljetkö sanoa: ”En mitään.” Te pystytte. Jokainen voi tehdä jotain. Voitte jutella naapureiden kanssa, liimata lehtisen, jakaa selvitystämme. Voitte lahjoittaa 500 ruplaa kuukaudessa meille, muille oppositiojärjestöille tai tiedotusvälineille. Voitte pitää blogia, osallistua hankkeeseen Hyvä totuuskone 2 ja kirjoittaa someen. Voitte tukea poliittisia vankeja, tehdä graffiteja ja lähteä mielenosoituksiin. 
Ei ole lainkaan noloa valita mahdollisimman turvallinen vastarinnan muoto. On häpeä olla tekemättä mitään. On häpeä antaa pelotella itseään. Olivatpa ne siellä suunnitelleet millaisen tuomion hyvänsä, se ei saavuta tavoitettaan, jos olette ymmärtäneet, miksi tämä kaikki on keksitty ja vastaatte: ”En pelkää.” Tuotte päivittäisen, vaikka pienenkin, panoksenne taisteluun vapauden puolesta Venäjällä. 

Kiitoksia 

1. Tietysti kiitos teille kaikille. Kaikki, mitä minulle tapahtuu, on paljon helpompi kestää, koska tunnen tukenne joka päivä ja hetki. 

2. Suurkiitos terveen järjen äänelle siinä juridisessa mielettömyydessä nimeltä oikeudenkäynti vankilassa, joka päättyy huomenna. Kiitos asianajajilleni Olga Mihailovalle, Vadim Kobzeville ja Aleksandr Feduloville sekä Daniel Holodnyin asianajajalle Svetlana Davydovalle. He ovat taistelleet kuin leijonat. 

3. Kiitos puolustuksen todistajille: Stupinille, Kara-Murzalle, Roizmanille, Tšanyševalle, Ostaninille, Gorinoville, Jašinille, Muratoville, Demtšukille, Golikoville, Nikolajenkolle, Popoville ja Morozille. 

4. Erillinen kiitos henkilökohtaiselle innoittajalleni tässä oikeuskäsittelyssä, Daniel Holodnyille. Hän on sattumalta tähän lihamyllyyn joutunut 25-vuotias kaveri. 

Hän on ollut Navalnyi LIVE -kanavan tekninen johtaja, josta on tehty ekstremistiyhteisön organisoija itseni, Volkovin ja Ždanovin rinnalle. Valitettavasti en juurikaan tunne häntä. Hän on ollut poika, joka on kytkenyt johtoja lähetysten aikana. 

Daniel on jo istunut puolitoista vuotta tutkintasellissä. Toisin kuin minua häntä on kuljetettu oikeuden istuntoihin käsiraudoissa. Kun on viety lounaalle, hänet on sidottu seinään. Tutkinnan aikana hänelle tarjottiin monta kertaa vapautta vaihtokauppana näytöistä kaikkia vastaan. Holodnyi (nimi merkitsee ’kylmä’) pysyi kylmänä näille ehdotuksille. Hän on reipas ja iloinen, ei kadota hyvää tuultaan. Tärkeintä on, että hän on ymmärtänyt, miksi tämä oikeuskäsittely on keksitty. Mutta hän ei ole antanut pelotella itseään eikä murtaa tahtoaan. Olkaa samanlaisia

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 3.8.2023 ja sivulla  www.navalny.com 
Suomentanut Päivi Kremenenko