Musiikkikasvatusta

”Jos purimia juhlitaan Kremlissä, on Kolmas Rooma taas hädässä.” 

Älkää motkottako. En ole ruvennut kirjoittamaan juutalaisvastaisia runoja seottuani rangaistussellissä. Säe on laulusta, jota kasvatustyön merkeissä soitetaan kaikille vangeille muutamia kertoja päivässä.
Teoriassa vankiloiden ja leirien päätarkoitus ei ole rankaiseminen vaan rikollisten ojentaminen. Siksi vankisiirtoloita sanotaankin ojennuslaitoksiksi. Jotta vangit parantaisivat tapansa, heitä kasvatetaan. Tämä on vankiloiden tärkein tehtävä. 

Käytännössä kasvatustyö on suunnatonta harhaa. Se rajoittuu ääritoimintaa ehkäisevien videoiden katseluun ja isänmaallisen musiikin kuunteluun. Valikoima on hämmästyttävä. 

Viidesti päivässä minulle kerrotaan, että juutalaisen purim-juhlan viettäminen enteilee sotaa. Viidesti päivässä minulle julistetaan, että emme salli kastettujen sisartemme olla heille Salomeja. (Tämä on rinnakkaisversio. Alkuperäisessä on toinen sana. Kuunnelkaa kuvakarusellista.) Muutaman kerran päivässä soi Mistä synnyinmaa alkaa Žirinovskin esittämänä, enkä nyt vitsaile. Lempilauluanikin soitetaan toistamiseen. Se kertoo Šoigusta ja erityisestä sotilaallisesta operaatiosta. Sanat ovat tällaisia: 

”Kenraalit Moskovassa julistavat uusia voittoja samppanjamaljat käsissään.  
Venäjän pojat kuolevat maansa puolesta hymy huulillaan säälimättä vihollista hiventäkään.”

Sotaan sopii hienosti myös laulu, josta käy ilmi, että rangaistusten täytäntöönpanolaitoksen johto on täysin Jevgeni Prigožinin kannalla, kun arvioidaan ministeri Šoigun kykyjä:

”Taas meidän pojat on väijytyksessä, sinnittelevät luotitulessa.                      
Esikunnassa määräilee joku rotta.                                                                               
Harmi, ettei ole vielä voitu kiinni ottaa.”

Sanon vankilaväelle: ”Kuunteletteko, mitä täällä leirissä soitetaan? Joudutte vielä itse istumaan ääritoiminnasta.”  He vastaavat, että kaikki on niin kuin pitääkin: kasvatustyö sujuu metodisten suositusten mukaisesti.    
                                                                   
Ihmisten tajuntaan todellakin iskostetaan, että purimin viettäjät ovat lurjuksia, jotka juonivat kauheuksia Venäjää vastaan. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 31.5.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko