Eliittipojan makea elämä

Onko puolustusministeri Šoigun poika syypää johonkin? Hän on nuori hurmuri, laulaja Šeba, josta olemme tehneet viimeisimmän selvityksemme. 

Hän ei tietenkään ole syyllistynyt mihinkään niin kauan kuin Venäjällä ei ole säädetty rangaistusta kaameista valokuvista. Hän ei ole valinnut isäänsä, joka on hirveä varas, valehtelija ja epäonninen sotapäällikkö mielettömässä, hävityssä sodassa. 

Silmäillessäni kuvia Šeban suruttomasta ja loisteliaasta elämästä olen ajatellut FBK:n viimeisintä mielipidekyselyä. Sen mukaan jo 19 prosenttia kansalaisista on tuntenut jonkun, joka on kaatunut tässä sodassa. Nämä miehet ovat antaneet henkensä tarkoituksetta, vain siksi, että Šoigun ja Putinin lapset voisivat tanssia ja pitää hauskaa, rypisivät ylellisyydessä. 

Voitteko kuvitella, kuinka paljon koteihin palaa kädettömiä ja jalattomia miehiä, pyörätuoliväkeä, jonka on hukutettava sotamuistonsa vodkaan?

Miettiiköhän Šeba tätä? Ehkä hän on edes vähän huolissaan. Onhan se mahdollista. 
Mutta kaikkien pitäisi tuntea Šeban tarina, etenkin sotaan kutsuttujen ja heidän perheenjäsentensä. Selvityksessä kerrotaan kaikki siitä, kuinka maamme on rakennettu: ministeri lähettää toisten lapsia tapettaviksi ja omiaan tanssimaan Venäjällä kielletyssä Instagramissa. Korruptio ja Putinin eliitin hirvittävä tekopyhyys rehottavat. 

Olen kirjoittanut, ettei sellissäni nykyisin lainkaan avata radiota. Vankeja viihdytetään pyörittämällä Putinin puheita. Hän puolustelee typerää sotaansa ja haukkuu moraalitonta länttä, jossa on menetetty usko eikä lueta pyhiä kirjoja. Nyt siellä ei ahdistella vain omaa jälkikasvua vaan myös Venäjän lapsia. 

Voitteko kuvitella länsimaan, jossa presidentillä on samanaikaisesti kolme perhettä ja kuusi lasta ja hänen puolustusministerillään kaksi perhettä ja viisi lasta, kuten Putinilla ja Šoigulla on?

Eikö olekin hieno esimerkki moraalista?

Sellaista sattuu. Elämä on vaikea juttu. Kyse on jokaisen yksityisasiasta. 

Ei varmaankaan kannata opettaa moraalia muille, jos itsellä on liuta aviottomia salalapsia. Eikä olematonta siveellisyyttä kannata esittää syynä hyökätä naapurimaahan. 

Haluaisin, että jokainen mobilisoitu ja kaikki muutkin ihmiset Venäjällä tutustuisivat hurmuri Šeban onnelliseen elämään. Älkääpä laiskotelko. Linkit ovat tarinassani Instagramissa. Lähettäkää ne tuttavillenne. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 15.6.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko