Putinia rangaistukseksi

Arvatkaa, kuka on Putinin puheiden kuuntelemisen mestari. Kuka kuuntelee niitä tuntitolkulla ja nukahtaa niiden säestyksellä? 

Tietenkin minä. 

Kauan sitten luin jostain vakoiludekkarista, kuinka vankeja kidutettiin kuunteluttamalla erittäin kovalla äänellä toistettuja Mao Zedongin säkeitä. 

Nähtävästi myös joku meidän vankilahallinnostamme on lukenut tuon kirjan. 

Kun olimme julkaisseet selvityksen siitä, miten Venäjän rangaistusten täytäntöönpanolaitoksessa varastetaan rahaa hankittaessa vihanneksia vangeille, leirini johtajat kaatoivat niskaani Egyptin vitsauksensa. Ei anneta kirjoittaa kirjeitä, ruoka hävitetään ja pultsari on tungettu sellikaverikseni. Olen kirjoittanut tästä kaikesta. Heidän kekseliäisyytensä huippu on, että nyt minun on joka ilta kuunneltava kovaäänisiä Putinin puheita. 

Niitä on muutama. Hän on pitänyt ne Ukrainan-sodan alettua. 

Sellin radiopisteen voi sulkea, mutta se ei auta yhtään. Koko pitkällä käytävällä, jolla ovat rangaistussellit ja sellimäiset tilat, roikkuu kovaäänisiä. Niiden kautta Putin karjuu, eikä pakoon pääse. 
Teoriassa minulla on iltaisin tunti omaa aikaa ja sen jälkeen univalmistelut (laverit lasketaan alas, saan patjan jne.). Lain mukaan tavallisen radion pitäisi olla siihen aikaan äänessä. Mutta on keksitty kavaluus. Joka ilta voi seurata koomista näytelmää: vangit raahaavat patjoja selleihinsä, ja Putin julistaa heille kovalla äänellä, että länsi haluaa aiheuttaa kärsimyksiä Venäjän kansalaisille. 

Rehellisesti sanottuna tämä kaikki on varsin äänekästä ja häiritsee lukemista, mutta kolme asiaa sopeuttavat minua Putin-kidutukseen. 

Ensinnäkin vankilaväki on toiminnallaan tunnustanut, että Putinin puheiden kuunteleminen on rangaistus. He ovat tehneet ilkeyksien listan: 

–Ei anneta hänen kirjoittaa kirjeitä perheelleen. 
–Syödään hänen ruokansa.  
–Lykätään hänen selliinsä peseytymätön vanki.                                                                      
–Pakotetaan hänet joka ilta kuuntelemaan Putinin puheita. 

Tuntuu oikealta, että vankilan johto on rinnastanut vaikutukseltaan Putinin puheet ja löyhkän. 

Toiseksi tavalliset jeparit, ei pomot vaan rivimiehet, joutuvat kuuntelemaan niitä minun kanssani. Heidän tilanteensa on vielä pahempi kuin omani, koska he kulkevat käytävällä aivan kaiuttimien alla. Hilpeisiin kysymyksiini, mistä puheesta he pitävät eniten, jeparit vastaavat vaikenemalla. Videotallennin sieppaa joka sanan, ja se tulee pomojen tietoon. Mutta heidän ilmeensä ja silmien pyörittelynsä on jo palkinto.  

Kolmanneksi usein käy niin, että tietty puhekatkelma kuuluu juuri silloin, kun olen jo makuulla, olen vetänyt peiton leukaan asti ja sulkenut silmäni: ”Emme me sotaa aloittaneet. He aloittivat sen. ja me yritämme saada sen loppumaan.” En kestä tätä hetkeä vaan pudistelen päätäni ilmiselvälle valheelle ja ajattelen: Olen tehnyt kaiken oikein. On parempi istua vankilassa kuin alistua tuollaisen vallanpitäjän tahtoon. 

Sitten nukahdan onnellisesti.😉

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 3.5.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko