15 teesiä Venäjän tulevaisuudesta

Vuosipäivä, jolloin Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan täydellä voimalla ja kenenkään provosoimatta, lähestyy. Siksi olen muotoillut lyhyesti oman poliittisen ohjelmani. Toivon, että se on myös hyvin monien muidenkin normaalien ihmisten toimintalinjaus. 

Maalleen hyvää toivovan Venäjän kansalaisen 15 teesiä:
 
Mitä on tapahtunut?

1. Presidentti Putin on aloittanut järjettömistä syistä epäoikeudenmukaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Hän yrittää epätoivoisesti tehdä siitä kansan sodan ja kaikista Venäjän kansalaisista rikoskumppaneitaan mutta hän epäonnistuu kaikissa pyrkimyksissään. Vapaaehtoisia lähtijöitä tähän sotaan ei juurikaan ole. Siksi Putinin armeija tukeutuu vankeihin ja pakolla värvättyihin. 

2. Sodan todellisia syitä ovat Venäjän sisäiset poliittiset ja taloudelliset ongelmat, Putinin pyrkimys säilyttää valtansa hinnalla millä hyvänsä ja pakkomielle historiallisesta perinnöstä. Hän haluaa jäädä historiaan valloittajatsaarina ja maa-alueiden kokoajana. 

3. On tapettu kymmeniätuhansia viattomia ukrainalaisia. Tuska ja kärsimykset ovat kohdanneet miljoonia ihmisiä. On tehty sotarikoksia. Ukrainan kaupunkeja ja infrastruktuuria on tuhottu. 

4. Venäjä häviää sodan. Juuri tämä on muuttanut vallanpitäjien retoriikan: ”Kiovaan kolmessa päivässä” on vaihtunut hysteerisiksi uhkauksiksi käyttää ydinasetta häviönhetkellä. Kymmenientuhansien venäläisten sotilaiden elämä on tuhottu mielettömällä tavalla. Lopullista tappiota voi lykätä vielä sadantuhannen mobilisoidun hengellä. Tappio on kuitenkin väistämätön. Hyökkäyssotaan liittyy korruptio, kenraalien keskinkertaisuus, heikko talous, puolustajien vahva motivaatio ja sankaruus. Tästä kaikesta seuraa pelkkä tappio. 

Kremlin valheelliset ja tekopyhät neuvottelu- ja tulitaukopyynnöt ovat vain realistinen arvio sotatoiminäkymistä. 
Mitä pitäisi tehdä?

5. Millaiset rajat Ukrainalla on? Samanlaiset kuin Venäjälläkin: kansainvälisesti tunnustetut ja vuonna 1991 määritellyt. Silloin myös Venäjä tunnusti ne. Nämä rajat Venäjän kuuluu tunnustaa nytkin. Tästä ei ole mitään keskusteltavaa. Maailmassa melkein kaikki rajat ovat syntyneet sattumalta ja herättävät joissakuissa tyytymättömyyttä. Mutta 2000-luvulla ei saa käydä sotaa niiden muuttamiseksi. Muuten maailma vajoaa kaaokseen.

6. Ukraina on jätettävä rauhaan ja sen on annettava kehittyä niin kuin maan kansa haluaa. Hyökkäys on päätettävä, sota lopetettava ja kaikki Venäjän joukot vedettävä Ukrainan alueelta. Sodan jatkaminen on hysteeristä voimattomuutta ja sen päättäminen voimateko. 

7. Yhdessä Ukrainan, USA:n, Euroopan unionin ja Ison-Britannian kanssa on etsittävä mahdollisia keinoja korvata vahingot, jotka Ukrainalle on aiheutettu. Kun valta on Venäjällä vaihtunut ja sota päättynyt, meitä koskevat öljy- ja kaasupakotteet poistetaan niin, että osa fossiilisten polttoaineiden vientituloista ohjataan sotakorvauksiin. 

8. Sotarikokset on tutkittava yhteistyössä kansainvälisten laitosten kanssa. 
Miksi Putinin hyökkäyksen päättäminen on Venäjän edun mukaista? 

9. Onko imperiumiajattelu tyypillistä kaikille venäläisille?

Soopaa. Ukrainan vastaiseen sotaan osallistuu Valko-Venäjä. Ohjaako imperiumiajattelu myös valkovenäläisiä? Ei, heilläkin on vallassa diktaattori. Venäjällä, kuten missä tahansa maassa, jonka historia luo edellytykset ajattelutavalle, on aina imperiumin kannattajia. Mutta he eivät suinkaan ole enemmistö. Ei ole syytä parkua ja valittaa. Tällaiset ihmiset pitää voittaa vaaleissa, niin kuin kehittyneissä maissa voitetaan oikeisto- ja vasemmistoradikaalit. 

10. Tarvitseeko Venäjä uusia alueita? 
Venäjä on suunnaton maa, jonka väestö vähenee ja syrjäseudut kuihtuvat. Imperiumihenki ja halu vallata alueita ovat vahingollisin tie. Jälleen Venäjän vallanpitäjät tuhoavat omakätisesti tulevaisuuttamme, jotta maa näyttäisi kartalla suuremmalta. Venäjä on muutenkin suuri. Tehtävämme on varjella kansaa ja kehittää sitä, mitä meillä on yllin kyllin. 

11. Tämä sota jättää meille perinnöksi vaikeiden ja miltei ratkeamattomien ongelmien vyyhdin. Meidän on tärkeätä päättää, että todellakin haluamme ratkaista ne. Sitten on ruvettava toimimaan rehellisesti ja avoimesti. Onnistumisen avain on ymmärtää, että Venäjälle ja sen kansalle ei ole vain hyväksi vaan myös suureksi hyödyksi lopettaa sota mahdollisimman pian. Vain tällä tavoin voi lähteä kulkemaan kohti pakotteiden purkamista, maasta muuttaneiden paluuta, luottamusta liiketoimintaan ja talouskasvuun. 

12. Painotan vielä kerran, että sodan jälkeen meitä odottaa Putinin hyökkäyksen aiheuttamien tuhojen korvaaminen Ukrainalle. Taloussuhteiden palauttaminen sivistyneeseen maailmaan ja talouskasvu mahdollistavat tämän niin, ettei maamme kehitys häiriinny. 

Olemme pohjalla. Noustaksemme pinnalle meidän on potkaistava itsemme irti pohjamudasta. Se on eettisesti oikein, rationaalista ja etumme mukaista. 

13. Putinin hallinto ja diktatuuri on purettava. Ihanteellista olisi, että se tapahtuisi järjestämällä yleiset vaalit ja kutsumalla koolle perustuslakia säätävä kokous. 

14. On luotava parlamentaarinen tasavalta, joka perustuu vallan vaihtumiseen rehellisissä vaaleissa, riippumattomaan oikeuslaitokseen, federalismiin, paikalliseen itsehallintoon, täysin vapaaseen talouteen ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen. 

15. Kun tiedostamme historiamme ja perinteemme, meidän tulee olla osa Eurooppaa ja kulkea eurooppalaisen kehityksen tietä. Muuta tietä meillä ei ole, emmekä sellaista tarvitse. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 20.2.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko