Uusivuosi eristyksessä

Jo viime vuoden puolella onnistuin hankkimaan juhlarangaistuksen, kymmenennen eristyssellini. Vankilavampyyrini eivät laiskotelleet. He kutsuivat lautakuntansa koolle minun takiani vapaapäivänä 31. joulukuuta. 

”Tuomittu Navalnyi, videovalvonnan operaattori on todentanut, että peseydyitte aamulla 5.24, kun päiväjärjestyksen mukaan teillä on herätys kello 5 ja peseytyminen kello 6.00.  Kun otetaan huomioon rikkeen vakavuus (näin todellakin sanottiin), teidät siirretään rangaistusselliin maksimiajaksi, 15 vuorokaudeksi.” 
Suunnitelmani upeasta uudestavuodesta romahtivat. Juhlaa varten minulla oli varastossa perunalastupussi ja sairakalapurkki. Vietin siis uudenvuoden karsserissa vanhojen kavereideni seurassa: pultsari oli surullinen, ja sekopää ulvoi ja karjui oven takana. 

Uusivuosi sujuu rangaistussellissä kuten mikä tahansa muukin päivä: ylös aamuviideltä ja pehkuihin kello 21. Niinpä nukuin koko uudenvuodenyön ensi kertaa sen jälkeen, kun olen täyttänyt kuusi vuotta.  Kaikkiaan olen tyytyväinen. Ihmiset maksavat epätavallisista uudenvuoden vastaanottajaisista. Minulta ne onnistuivat ilmaiseksi. 

Pultsarinaapurini masennus vähän huolestuttaa. Varmaankin kaveria on nyt parempi sanoa traktoristiksi. Pesin hänet melko hyvin, ja hän on ammatiltaan traktorinkuljettaja. Hänet päästettiin eristyksestä 3. tammikuuta mutta tuotiin 4. tammikuuta jälleen selliini. Kun mies päästetään täältä, häntä ei viedä parakkiin kuten kaikki muut. Hänet julistetaan aina sairaaksi ja siirretään sairasosastolle, joka on täpötäynnä influenssapotilaita. Täällä on meneillään epidemia. Tasan vuorokauden päästä hänet viskataan taas seurakseni rangaistusselliin. Tuntuu, että häntä käytetään bakteeriaseena. Eipä ihme, että mies on surullinen. 

Älkää sairastako uutena vuotena!😉

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 9.1.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko