Kidutusta yötä päivää

Kahden vankilavuoden aikana olen kokenut vain yhden todella erityisen asian. Se on sekopään tapaus. Sellaista en ole kohdannut enkä kuullut. Kaikki muu on tapahtunut moneen kertaan ja kuvattu useasti. 
Millainen on rangaistusselli, jossa istun vakituisesti? Kapealla käytävällä on  koppeja kummallakin puolella. Kaksi vankia, jotka istuvat vastakkaisissa selleissä, pystyvät keskustelemaan edes korottamatta ääntään. Tästä syystä kopissa omaa selliäni vastapäätä ei ole koskaan ollut ketään. 

Noin kuukausi sitten vastapäiseen selliin pantiin sekopää. Netissä on paljon videoita ihmisistä, jotka ajattelevat, että heihin on asettunut demoneita ja piruja. Ajoittain kajahtaa römeä karjunta eikä se katkea tuntikausiin.  Hän ärjyy 14 tuntia päivällä ja kolme yöllä. 

Kuukauden olen ollut menettää järkeni. Joka tarkastuksen aluksi olen vaatinut, että sekopää on vietävä pois. Yöllä on mahdotonta nukkua eikä päivällä pysty lukemaan. Ne eivät ole vieneet häntä minnekään. 

On selvinnyt upea juttu: sekopää istui 24 vuoden tuomiota toisessa paikassa. Kuukausi sitten hänet tuotiin tarkoituksella tänne. Miestä pidetään eristyssellissä, ettei hän antaisi minun ikävystyä, jos niin voi sanoa. 

Täytyy tunnustaa, että idea toimii. En joudu ikävystymään enkä nukkumaan normaalisti. Erityisen hienoa on sairastaa: päivällä riudun kopperossa ja haaveilen yöstä, jolloin laveri on laskettu alas, mutta yöllä kuuntelen naapurin terhakkaa haukuntaa. Kuten tiedetään, unenriisto on tehokkaimpia kidutuskeinoja. 
Kuten tavallista minua hämmästyttää tällaisissa tilanteissa toinen asia. 

Ymmärrättehän, että niillä on ollut suunnitelma. Vankia ei noin vain siirretä paikasta toiseen. Sääntönä on, että rangaistus kärsitään yhdessä vankisiirtolassa. Nyt on annettu käsky ylhäältä: hiillostakaa häntä. Alemmalla tasolla kenraalit ja everstit pitivät kokouksen. Joku heistä halusi erottua joukosta ja sanoi: ”Meillä on yhdellä leirillä sairas mies. Hän huutaa päivät ja yöt. Viedään hänet Navalnyin seuraksi.”

Opetus on yksinkertainen: Venäjän vankilajärjestelmää ja rangaistusten täytäntöönpanolaitosta johtaa joukko todella sairaita kieroutuneita ihmisiä, ei pelkkä heittiökopla. Heillä kaikki on aina kummallista. Tiedetään moppiraiskaukset ja uppokuumentimien tunkemiset peräaukkoon. Tällainen ei pälkähdä päähän pahalle ihmiselle, joka on kuitenkin normaali. 

Se, mitä luette vankilajärjestelmämme kauheuksista ja fasistisista rikoksista, on kaikki totta. Pitää tehdä vain yksi korjaus: todellisuus on vieläkin pahempi. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 12.1.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko