En ole yksin

Viimeisimmässä viimeisessä puheenvuorossani oikeudessa olen jo lainannut suurta lausetta Harry Potter -kirjasta. Nämä Luna Lovekivan sanat ovat niin tärkeät maailmalle, jossa elämme, ettei ole pahitteeksi toistaa niitä: ”On hyvin tärkeää olla tuntematta itseään yksinäiseksi. Jos olisin Voldemort, haluaisin kovasti, että kokisit olevasi yksin.” 

Kuulin asianajajilta alkaneesta tuki- ja toimintakampanjasta kaupungeissa ympäri maailmaa. Tietenkin katson, että tavoitteena on kaikkien Venäjän ja Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttaminen. Nimeni on yksi tempauksen symboleista. Maailmamme Voldemortit – Putin, Lukašenka, Hamenei ja Maduro – tahtovat, että me, jotka kieltäydymme alistumasta heidän valtaansa, tuntisimme olevamme yksin, hylättyjä, onnettomia ja unohdettuja heidän valhekoneistojensa, korruptionsa ja epäinhimillistämisensä armoilla. 

Tämä on todellakin hurjan tärkeää. Kun on joutunut vankilaan, ymmärtää erityisen hyvin, ettei pidä kokea olevansa yksin. Jos tänään tuntee olevansa yksinäinen, on huomenna murrettu. 
Tervehdin, kiitän ja syleilen kaikkia, jotka antavat minulle ja kaltaisilleni mahdollisuuden: voin tuntea vankilassa rankimpinakin hetkinä, että en ole yksin.

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 25.1.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko