Salatut terveystiedot

Arvatkaa, mitä tässä kuvassa on. 

Täsmällinen vastaus on tekstin lopussa. Voitte yrittää hahmottaa näistä kuvista, millaisia ovat ihmisoikeudet Venäjällä. Kuinka järjestelmä toimii, jos ei anneta lupaa suorastaan lyödä ihmistä, mutta maan johto on käskenyt satuttaa häntä ja järjestää hänelle huonon elämän? 

Minulla on selkäongelma. On selvää, mitä on tehtävä sen pahentamiseksi: minua täytyy pitää mahdollisimman paljon paikoillani. Minut suljetaan rangaistusselliin, jossa voin 16 tuntia vuorokaudessa vain seistä tai istua rautarahilla. Kuukauden kuluttua terveenkin ihmisen selkää alkaa särkeä tällaisissa oloissa. Olen istunut näin jo kolme kuukautta. Luonnollisesti selkäni on kovin kipeä. 

Kirjoitin anomuksen: pyysin kutsumaan lääkärin. Puolentoista kuukauden päästä lääkäri tuli, joku nainen maski kasvoilla. Hän tutki minut viidessä minuutissa ja kirjoitti jotain terveyskorttiin. Vastauksena ilmiselviin kysymyksiini, kuten mikä on diagnoosi, mitä hän minulle määräsi ja mikä on lääkärin sukunimi, nainen vastasi: ”Viekää hänet pois.” 

Jonkin ajan päästä ruvettiin antamaan pistoksia. ”Mitä ainetta pistätte?” kysyin. ”Sitä, mitä lääkäri on määrännyt, esimerkiksi B-ryhmän vitamiineja.” Vitamiinit ovat hieno juttu, mutta pistoksista ei ole apua. Yleensäkin on vähän epämukavaa, kun minuun pistetään tuntematonta ainetta. 

Pyysin: ”Kirjoittakaa minulle lääkärin nimi, diagnoosini ja mitä minuun pistetään.” Pyysin kerran ja toisen. Pyysin 22 kertaa. Asianajaja kirjoitti valituksen. Kaikki oli hyödytöntä. 

Avasin lakitekstin nimeltä Sisäisen järjestyksen säännöt ja näin, että minulle on sataprosenttisesti taattu oikeus saada kopio terveyskortistani. Kirjoitin anomuksen. Sain vastauksen tasan kuukauden kuluttua. Tässä se on, 26-sivuinen liite. 

Olette varmaankin jo arvanneet, että kuvat ovat terveyskortistani. 

”Olemme velvollisia antamaan sinulle terveyskorttisi. Tässä se on. Lue.” 

Ovat iloissaan, hymyilevät. Ilkeilevät eivätkä edes yritä salata, että tämä kaikki on keksitty Moskovassa. Venäjän federaation rangaistusten täytäntöönpanolaitoksen johtaja, kenraali Gostev, on hyväksynyt kaiken henkilökohtaisesti. Tuomioistuimet ovat täällä samaa maata kuin vankilaväki. Univormujen sijaan siellä on tuomarinviitat.

Olette nauraneet sille, että saan talvisaappaat oikeuden päätöksellä. Nyt ryhdyn käymään oikeutta, jotta pystyisin lukemaan jotain omasta terveyskortistani. Odotan hetkeä, jolloin selliin ruvetaan tuomaan litkua vasta, kun olen valittanut oikeuteen. 
 
Ei se mitään. Olen juristi ja pidän oikeudenkäynneistä. Asianajajat vain ovat vähän väsyneet. 😉

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 26.12.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko