Propagandistit riekkuvat aikansa

Hämmästyttää, kuinka vahingoniloisesti ja nautiskellen propagandistimme kertovat Ukrainan energiajärjestelmän tuhoamisesta. (Minun tapauksessani tietolähteenä toimii sellin radiopiste.) Iloon pakahtumaisillaan he lukivat uutisen, miten monta kaupunkia oli jäänyt ilman sähköä, paljonko ihmisiä vaille lämpöä ja kuinka Kiovan metro seisoi jälleen. Sellaiset yksityiskohdat kuin ruoan lämmittäminen kynttilöillä saa heidät huomattavan hurmion valtaan, minkä kuulee jopa äänestä.  

En tietenkään odota tällaisilta vampyyreiltä alkeellisintakaan myötätuntoa niitä viattomia siviilejä kohtaan, jotka ovat joutuneet kamalaan tilanteeseen. Pikemminkin olen ymmälläni: miksi he eivät pysty katsomaan vähän nenäänsä pitemmälle? Iskut siviiliyhteiskuntaa vastaan osoittavat vain, kuinka avuton Venäjän armeija on. Muutaman ison rintamalla koetun tappion jälkeen se kostaa siviileille. Eittämättä väestö kärsii, mutta iskuilla ei ole sotilaallista merkitystä. Näin myös Venäjän kansalaiset asian käsittävät. Mielipidetutkimus on osoittanut, että vain 14 prosenttia venäläisistä on yhä sitä mieltä, että sotilaallinen erityisoperaatio on edennyt onnistuneesti. Tällaisten vastausten osuus vähenee kuukausi kuukaudelta. 

Moukaroimme Ukrainan energiajärjestelmää ohjuksilla, jotka on keksitty jo Neuvostoliitossa, ja myös iranilaisilla drooneilla, lentävillä mopoilla. Ne ovat osoittautuneet teknologialtaan korkeatasoisemmiksi kuin kaikki, mitä Venäjän armeijalla on, kun se on toiminut 23 vuotta ylipäällikkö Putinin komennossa. Ukraina pystyy ilmiselvästi tuottamaan jotain parempaa kuin iranilaiset lentävät mopot, onhan se teollisesti kehittynyt tiedevaltio. 

Olemme vakuuttuneet käytännössä, kuinka maamme ilmatorjunta toimii: ei mitenkään. Ukraina on pystynyt iskemään strategiselle lentokentälle sisämaassa. Pian vakuutumme siitä, että tätä peliä voi pelata kahteen pekkaan, kuten sanotaan. Silloin ukrainalaiset iskevät sähköt ja lämmön ensin Kurskista, sitten Voronežista ja lopulta myös Moskovasta. Kenelle voimme valittaa, kun lasten ruokaa pitää lämmittää kynttilän liekillä?

On selvää, mitä propagandistit sanovat: ”He tekevät terroristisia, venäläisvastaisia ohjusiskuja vastauksena humanitaarisluonteisiin siviili-iskuihimme.” Tämä ei kuulosta lainkaan vakuuttavalta. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 23.12.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko