Olen ylpeä asianajajistani

Putinin mätä järjestelmä tutisee liitoksissaan. Vaikka sen on tarkoitus näyttää luotettavalta ja lujalta kuin kallio, kaikille, myös sen edustajille, on selvää, että systeemiltä puuttuu perusta, kansalaisten riittävä tuki. Tästä johtuvat hysteeriset vangitsemiset. 

Perjantaina kuulin toimittajilta oikeudessa, että asianajajilleni oltiin tekemässä kotietsintöjä. Maanantaina kuulin toimittajilta oikeudessa, että asianajajani Vadim Kobzev ja kaksi muuta asianajajaa, Aleksei Liptser ja Igor Sergunin, oli vangittu. Kahden jälkimmäisen kanssa työskentelin viimeksi yli vuosi sitten. Oikeus ilmoitti minulle, että asianajajieni Olga Mihailovan ja Aleksei Fedulovin ”puhelimet oli suljettu”. 

Olen ylpeä puolustustiimistäni, kaikista, jotka ovat kuuluneet siihen ja kuuluvat yhä. He ovat erinomaisia ammattilaisia. He ovat tehneet työnsä, puolustaneet asiakkaan etua, lain ja asianajajien etiikan parhaiden normien mukaisesti. He ovat yrittäneet panna matalaksi kaikki minua vastaan tekaistut syytteet ja tehneet suunnattomasti työtä valittaakseen vankilaoloistani. Vuoden aikana on ollut noin 300 oikeuskäsittelyä. 
On järjetöntä syyttää heitä ”ekstremististen viestien” välittämisestä. Jo hyvin pitkään kaikki heidän muistiinpanonsa on kuvattu mennen tullen. 

Kaikkia asiakirjoja minulta heille ja heiltä minulle on sensuroitu kolme päivää. Asianajajien tapaamishuoneessa on videointi- ja äänityslaitteet. 

Asianajajieni vainoaminen on tarkoituksellisen laitonta. Sillä on kaksi tavoitetta: 
1. Heitä rangaistaan erinomaisesta työstä.                                                                  
2. Pelotellaan yhteiskuntaa ja ennen muuta asianajajia, jotka uskaltavat puolustaa poliittisia vankeja. 

Haluan ilmaista kiitollisuuteni ja tukeni Vadimille, Alekseille, Igorille, Olgalle ja Aleksandrille. Haluan tukea heidän perheitään ja toivotan niille sinnikkyyttä. Läheisenne ovat tosi sankareita. He ovat ammattikuntansa ylpeys. 

Kehotan asianajajien yhteisöä, johon olen itsekin aikanani kuulunut, olemaan vaikenematta, toimimaan yhteisrintamana kollegojen puolesta. Näettehän erittäin hyvin, että heitä vainotaan, koska he ovat auttaneet asiakasta. Näin tuhotaan puolustamisoikeuden rippeet. 

Mitä ääritoimintaani tulee, niin en tarvitse siihen salaisuuksia, koodeja tai viestinviejiä. Toimintani pohjautuu niihin oikeuksiini, jotka minulla on Venäjän kansalaisena ja jotka on kirjattu perustuslakiin. Mistään ideologiasta ei voida maassamme tehdä valtiollista. Jokainen ihminen saa vapaasti ilmaista poliittisia mielipiteitään. Minä ilmaisen omiani. Vastustan Vladimir Putinia. Katson, että hän on anastanut vallan laittomasti. Pidän häntä vallankaappaajana ja korruption harjoittajana. Hänen porukkansa ei muodostu valtiomiehistä. Joukko on kätyrikonnia, huijareita ja varkaita. 

Olen aina kehottanut ja kehotan nytkin kansalaisia kaikissa sopivissa tilanteissa toimimaan, agitoimaan ja äänestämään Putinia ja hänen Yhtenäistä Venäjäänsä vastaan. 

Kyse ei ole ääritoiminnasta. Tämä on laillista taistelua laitonta valtaa vastaan. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 19.10.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko