Vankilasadismia

Poliittinen vanki Gorinov suuttuu minulle tästä postauksesta. 

Lujaluontoisena ihmisenä hän ei asiastaan Itse kirjoita. Tunnen olevani osasyyllinen. Rykelmä viestejäni on aivan kuin normalisoinut tilanteen. Olen vitsaillut niissä eristyssellistä, jossa asustan pysyvästi. Ne ovat tehneet poliittisen vangin saamasta karsserimääräyksestä jokapäiväisen jutun.

Varmaankin tästä syystä kukaan ei kiinnittänyt huomiota, kun Gorinov lähetettiin jo toista kertaa eristysselliin vanhassa rangaistussiirtolassani, nro 2:ssa Pokrovissa. 

Mutta tilannetta ei saa jättää huomiotta. Gorinov on 62-vuotias. Häneltä puuttuu osa keuhkosta. Hän on vammainen. Yleensä hän asuu niin sanotussa invalidiparakissa. Terveydentilansa vuoksi hän ei ylipäänsä saisi olla eristyssellissä. En ymmärrä, miten vankilalääkäri on suostunut vammaisen henkilön määräämiseen karsseriin. 

En ollut eristyssellissä rangaistussiirtola nro 2:ssa mutta kävin monesti parakissa, jossa nuo tilat ovat. 

Se on hatara röttelö. Siellä on kosteaa ja kylmää kuin haudassa. Vankisiirtola on pystytetty keskelle suunnatonta suota. Kosteuden lisäksi hyttyset piinaavat. Olen taannoin kirjoittanut niistä erillisen viestin. Niitä on parvittain, ja sisätiloissa ne elävät melkein ympäri vuoden. 

Pahinta on kylmyys. Teistä jokainen on joskus palellut. Toisinaan kylmää on pitänyt kärsiä pitkään: viisi tuntia tai kahdeksan, koko yön tai kolme vuorokautta retkellä. Mutta vakuutan, että ette ole kokeneet sellaista kylmyyttä, joka vallitsee eristyssellissä. 

Kun olette kylmettyneet tavallisessa elämässä, voitte lämmitellä kuumassa kylvyssä, vetää villasukat jalkaan ja päästä lämpimään, esimerkiksi metroon, jos kotona ja työssä on kylmä. Tärkeintä on, että saatte kuumaa juotavaa ja voitte syödä normaalisti. Syötte jotain rasvaista: salaattia, jossa on kasviöljyä, lihaa tai voita leivällä. Runsaskalorinen rasva auttaa teitä kestämään kylmää. 

Eristyssellissä ei ole mitään tällaista. Siellä annetaan jopa erityisen kylmät vaatteet, jottei vanki vain keksisi lämmityskeinoa. 

Pokrovin vankilalitku on hirveää. Muu ruoka on kielletty. Teetä ei voi juoda muuten vain. Sitä saa ainoastaan puoli mukillista litkun kanssa. Myös eristysselleihin pitäisi tulla kuumaa vettä, mutta tätä sääntöä rikotaan kaikkialla. Minullakaan ei nyt ole lämmintä vettä eikä Gorinovilla. 

Neljässä vuorokaudessa jäätyy luita ja ytimiä myöten14–17 asteen lämpötilassa, vaikka tuntuisi, ettei se kovin kylmää ole. Vuorokausitolkulla haaveilee, miten pääsisi kuuman lämpöpatterin kupeeseen. 

Voitte nyt kuvitella, miten tällaista kestää 62-vuotias henkilö, jolta puuttuu osa keuhkosta. 

Ne eivät ainoastaan kiduta häntä vaan haluavat yksinkertaisesti tappaa. Miten muuten tällaista voisi nimittää? Minkä takia mitä hiljaisinta ja älyllisintä Gorinovia pidetään eristyssellissä?

Gorinovin juttu on mielivaltaisimpia. Olen testannut asian monesti. Kuka tahansa putinisti ja jopa kiivas sodan kannattaja kauhistuu, kun hänelle kertoo seuraavaa: ”62-vuotias kunnallisvaltuutettu sanoi kokouksessa: ’Voisimmeko jättää hallintopiirin juhlan järjestämättä? Onhan käynnissä sota.’ Tämän takia hän sai seitsemän vuoden tuomion.” 

Meidän ei pidä tottua järjestelmäsadismiin. Kun sitä tapahtuu, on osoitettava normaalia inhimillistä solidaarisuutta. On levitettävä tietoa. Siitä on tehtävä miljoonien ihmisten asia. Näitä miljoonia on jatkuvasti muistutettava vankiloiden verenimijöiden sadismista. Jokainen venäläinen muistaa sanonnan: ei saa vannoa, ettei joudu kerjuulle eikä vankilaan. Hän soveltaa sitä itseensä. Mutta jonkun on kerrottava näistä asioista. 

P.S. Sain juuri tietää, että Vladimir Kara-Murza, jonka terveys on kahden myrkytyksen jälkeen murtunut, pantiin heti eristysselliin, kun hänet oli tuotu Omskin vankisiirtolaan. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 26.9.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko