Pahoinpitely

Tärkeää:

Eilen Navalnyin rangaistussiirtolan johto järjesti provokaation, jonka valmistelusta eräs työntekijä oli varoittanut häntä. Asianajaja Vadim Kobzev kirjoitti tästä 11. huhtikuuta. 

Kun Navalnyitä kuljetettiin työsellistä tavalliseen selliin, hän havaitsi, että sinne oli jälleen tuotu hänen vakiokumppaninsa, pultsari, joka oli tällä kertaa saatettu eläimelliseen tilaan. Sellissä löyhkäsi niin, että sinne oli mahdotonta mennä. Navalnyi kieltäytyi siirtymästä selliin ja ilmoitti johdolle videotallentimeen, että häntä vastaan on järjestetty provokaatio. Koska vankisääntöjen mukaan hänen kuuluu tällaisessa tilanteessa käyttää sellikumppania kohtaan väkivaltaa, johto ärsyttää häntä, saadakseen syyn rikosjuttuun. 

Navalnyi ilmoitti, ettei halua käyttää väkivaltaa tuomittu Tatartšenkovia kohtaan, koska vankilaväki käyttää tätä välineenään. Mutta jos hänet pakotetaan astumaan selliin, hän joutuu toimimaan niin välittömästi, mistä ilmoittaa juuri nyt videolle. Hän vaati, että lain mukaisesti rangaistussiirtolan päällikön avustaja saisi tiedon tuomitun terveyttä uhkaavasta vaarasta ja siirtäisi miehen turvalliseen paikkaan. 

Paikalle tulleet rangaistussiirtolan apulaisjohtaja ja operatiivinen ryhmä uhkailivat ensin Navalnyita. Sitten he hälyttivät reagointiryhmän, joka oli varustautunut panssariliivein ja kypärin. Tämän jälkeen Navalnyitä vastaan käytettiin voimaa, ja hänet raahattiin selliin. Tällöin Navalnyitä, joka ei tehnyt minkäänlaista vastarintaa, iskettiin polvella nivuseen. Tämäkin on tallennettu videolle.

Selliin joutunut Navalnyi ei käyttänyt väkivaltaa sellitoveriaan kohtaan mutta tarttui miestä kauluksesta ja kiskoi hänet ovelle. Tämän jälkeen reaktioryhmä piti Navalnyitä kiinni ja painoi seinää vasten. Paikalla olleet vankisiirtolan johtajat ilmoittivat riemuissaan Navalnyille, että häntä vastaan nostetaan rikosjuttu Venäjän federaation rikoslain pykälän 321 perusteella (eristyslaitosten toiminnan epäjärjestykseen saattaminen, vankeusrangaistus jopa viisi vuotta). He lähtivät kirjoittamaan papereita ja veivät onnettoman pultsarin mukanaan. 

Navalnyin asianajajat ovat tuohtuneet tällaisesta avoimen kyynisestä provokaatiosta. He vaativat Venäjän federaation rangaistusten täytäntöönpanolaitokselta ja syyttäjänvirastolta välittömiä toimenpiteitä. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 18.4.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko