Kauna kuihduttaa kansakunnan

Haluan lausua muutaman sanan Mikheil Saakašvilista. 

Emme ole tuttavia, enkä ole koskaan tavannut häntä. 

En tunne ketään hänen tiimistään, eikä kukaan ole pyytänyt minua kirjoittamaan tätä tekstiä. 

Häpeäkseni tiedän Georgian politiikasta varsin vähän ja voin sanoa jotain väärin. Vieläkin suuremmaksi häpeäkseni nimitin georgialaisia loukkaavasti viestissäni vuonna 2008. Tuolloin minuun vaikutti se, että kaverini oli ollut paikalla, kun Tskhinvalia tulitettiin. Olen pyytänyt sanojani anteeksi ja pyydän uudelleen. Mutta tiedän, ettei mielipiteelleni tästä syystä anneta Georgiassa paljonkaan painoa. 

Päätin silti kirjoittaa ihmisenä ja kristittynä, koska tapahtumia on raskasta seurata. 

Saakašvili kärsii, hänen perheensä kärsi ja koko Georgia voi tapahtumien vuoksi huonosti. Eikä tästä koidu mitään hyvää edes niille, jotka haluaisivat pitää Saakašvilin vankilassa tämän kuolemaan saakka. 

Uskon Georgian onnelliseen eurooppalaiseen tulevaisuuteen. Maa on upea, ja sillä on kaikki edellytykset kukoistaa. Uskon, että poliittinen vastakkainasettelu – missäpä sitä ei olisi – ratkeaa rauhanomaisesti ja hyvin. 

Entisen presidentin vankeus ja kiusaaminen on kauheaa ja sydämetöntä. Se murentaa eurooppalaista tietä ja kehitystä ja kaventaa mahdollisuuksia normaaliin tulevaisuuteen. Se heikentää moraalia ja täyttää maan vihalla. 

On selvää, että vastakkainasettelu on kiivasta ja koskettaa tunteita sydänjuuria myöten. En epäile, etteikö Saakašvilin vastustajilla ole, mistä maksaa hänelle. 

Juuri siitä haluankin sanoa. Tahdon kehottaa, jos joku kuulee. Ei pidä kostaa, vaikka kuinka tekisi mieli. Kostosta kärsii koko Georgia. Se johtaa umpikujaan. Siitä ei ole strategista hyötyä kenellekään. Ja se on julmaa. 

Kaikki haluavat säilyttää kasvonsa. Kuten tavallista tähän on jämähdetty. Jokainen haluaa osoittaa, ettei ole taipunut vaan saanut toiset muuttamaan mielensä. 

Päättäjien tulee olla vastustajiaan armollisempia. Heillähän on valta. 

Saakašvili on erittäin sairas. Kaikki puheet teeskentelystä ovat pötyä. Uskokaa, että vankila murentaa kenen tahansa terveyden hurjaa vauhtia. Päästäkää hänet hoitoon niin, että tuomiota lykätään. Tehkää jotain niin, että osapuolet pystyvät noudattamaan lakia ja säilyttämään kasvonsa. Tämä olisi paras ratkaisu. 

Nyt on piinaviikko ja sitten pääsiäisviikko. On sopiva aika tehdä hankala mutta armollinen ratkaisu maan hyväksi, ottaa askel kohti kansakunnan sovintoa. 

Kehotan Georgian päättäjiä ja kaikkia Mikheil Saakašvilin vastustajia toimimaan näin kristillisen armeliaisuuden ja rauhanrakentamisen hengessä. 

”Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan.”

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 13.4.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko