Vastuu virheistä

1. Järjestömme, jota edustan, taistelee maamme paremman tulevaisuuden puolesta.
  
2. Parempi tulevaisuus liittyy rehellisiin ja oikeudenmukaisiin sääntöihin ja lakeihin, jotka yhteiskunta on ottanut käyttöön, sekä paperille kirjoitettuihin että kaikkien hyväksymiin. Nämä säännöt edistävät yhteistä hyvää. 

3. Mielestämme sääntöihin pitää kuulua, että johtajat ovat vastuussa päätöksistään. Vapaaehtoinen vastuu on tärkeimpiä asioita, joka Venäjältä puuttuu. 

4. Ehdotan, että yhteiskunnassa noudatettaisiin tätä sääntöä. Pyrimme itse toimimaan sen mukaisesti ja olemaan esimerkkinä muille. 

5. Ystäväni ja monivuotinen työtoverini Leonid Volkov toimi korruptionvastaisen ACF International -säätiön hallituksen puheenjohtajana ja teki merkittävän virheen pakotepolitiikan toteuttamisessa. Olin hyvin iloinen kuullessani, että hän oli julkisesti tunnustanut asian ja pyytänyt eroa. 

6. Uskon, että Leonid toimi mitä parhaimmassa tarkoituksessa. En myöskään epäile, etteikö hän pystyisi perustelemaan näkemyksensä seikkaperäisesti. Pyydänkin häntä tekemään niin. Olen varma, että hän kykenee vakuuttamaan monet ihmiset. 

7. Silti kirje, jonka Leonid osoitti Josep Borrellille, oli poliittisesti virheellistä ja teknisesti taitamatonta toimintaa ja sisälsi paikkansa pitämätöntä tietoa. Sitä ei ollut käsitelty julkisesti ennen kuin se lähetettiin. On jäänyt tunne salaa käydyistä neuvotteluista. Siksi kannattajamme ja säätiön hallintoneuvosto eivät ole sitä hyväksyneet. 

8. Eliittien hajottamisen oppikirjaa ei ole olemassa. Kyse on monimutkaisesta poliittisesta toiminnasta. Pakotepolitiikka on sen osa. Volkov teki virheen, otti vastuun ja erosi. Säätiön hallitus hyväksyi hänen eronpyyntönsä. 

9. Olen kiitollinen Leonidille hänen nopeasta vastuullisesta reaktiostaan periaatteidemme hengessä. Se on tärkeää. 

10. Omasta puolestani haluan pyytää anteeksi ACF:n kannattajilta, lahjoittajilta ja hallintoneuvostolta. Olemme korjanneet virheen, mutta se on tapahtunut, ja myös minulla on vastuuta. 

11. Vahvistan, että pysymme täysin uskollisina ajatukselle käyttää pakotteita kaikenkarvaista Putinin korruptioväkeä, roistoja ja sodanlietsojia vastaan. Se on Venäjän kansalaisten etujen mukaista. Jatkamme tätä työtä. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 22.3.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko