Todellinen Gulag

Luen Martšenkoa. Hän oli neuvostoliittolainen toisinajattelija, joka istui vankilassa puolet elämästään ja kuoli nälkälakon jälkeen vuonna 1986. Hän kuvaa vankeuttaan 60-luvulla. 

Minua ei hämmästytä kirjan joka sivulla näkyvä järjestelmien samankaltaisuus vaan se, että systeemi on yksi ja sama. 

Esimerkiksi lainaan lukua, jossa hän kertoo rangaistussellistä: 

”Sinne määrätään rajatuksi ajaksi, ei yli 15 vuorokaudeksi. Mutta päällikön on helppo kiertää tämä sääntö. Illalla päästetään leirialueelle ja seuraavana päivänä suljetaan taas 15 vuorokaudeksi. Mistä hyvästä? Syy löytyy aina: seisoi sellissä niin, että ovisilmä peittyi, otti ulkoilun aikana maasta tupakantumpin, vastasi karkeasti vartijalle. Uudet 15 vuorokautta määrätään noin vain, ilman mitään syytä – –. Karakandassa minua pidettiin kerran karsserissa 48 päivää. Ulos päästettiin vain kuulemaan uusi määräys siirrosta rangaistusselliin.  Kirjailija Juli Danielille annettiin Dubravlag-leirillä kaksi karsserirangaistusta peräkkäin, koska hän oli puhunut töykeästi vahtisotilaalle.”

Verratkaa tätä neljään kuukauteeni rangaistussellissä. Kaava on ihan sama. Näin on kaikessa: nälkä, ruoka, tupakka, tapaamiset, paketit, kioskit – asiat, joiden ympärillä vangin elämä pyörii. Ainoa olennainen ero on, että selleihin tulee vettä, on viemärit ja supistettu ruokanormi, virallinen nälkäkidutus, on poistettu. Ja korruptio on lisääntynyt. 

Joku voi sanoa: ”On vielä poistettu paketti- ja tapaamiskieltorangaistus. Katsokaapa minua. Olen ollut Melehovossa seitsemän kuukautta. Tänä aikana minulle on suotu yksi puhelu, yksi paketti ja nolla tapaamista. 
Neuvostoliiton vankilajärjestelmässä tapahtui tiettyä inhimillistymistä Stalinin kuoltua. Hänen aikanaan toimi todellisia kuolemanleirejä. Mutta näiden muutosten jälkeen järjestelmä jäi ennalleen. Sillä ei ole vähäisintäkään yhteyttä rikollisten uudelleen kasvattamiseen. Sen tavoitteena on ainoastaan vangin epäinhimillistäminen, pilkkaaminen ja maan poliittisen johdon laittomien määräysten täyttäminen. Vapautamme ne, jotka on tarpeen vapauttaa. Löydämme helposti syyn jatkaa niiden tuomioita, jotka sitä tarvitsevat. Tapamme ne, jotka käskette tappaa, ja kirjaamme tapahtuneen keuhkokuumeen tiliin. 

Venäjän vankilajärjestelmä on entinen neuvosto-Gulag. Kaikille vankileireille on vain pystytetty kirkot. Tätä systeemiä ei voi mitenkään korjata. Tulevaisuuden erinomaisella Venäjällä se on luotava kokonaan uudelleen. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 31.1.2023
Suomentanut Päivi Kremenenko