Ei lakia eikä oikeutta

Venäjä on muuttunut lopullisesti. Siitä on tullut kuin sarja kohtauksia elokuvasta Häät Malinovkassa. Ei ole edes näennäistä lakia eikä järjestystä. Päähenkilöitä ovat joidenkin koplien edustajat. 

Putinin kokki, Prigožin, on käynyt jopa minun leirilläni värväämässä vankeja taisteluosastoihinsa, adjutantti Popandopulon joukkoihin. Silminnäkijä kertoo: ”Hän tuli helikopterilla. Kaikki vangit ja päälliköt koottiin urheilukentälle. Prigožin on pienikokoinen ja kalju. Hän sanoi: ’Istuin itse kymmenen vuotta. Kutsun teitä ryhtymään rynnäkkösotilaikseni. Puolen vuoden päästä kirjoitan jokaiselle armahduspaperin. Teillä on viisi minuuttia miettimisaikaa.’ Tämän jälkeen 80–90 henkeä meni hallintorakennukseen ilmoittautumaan. Sitten oli toinen värväyskierros.”  

Emme vielä ymmärrä täysin, mitä kammottavia pitkäaikaisia seurauksia tällä kaikella värväystoiminnalla on. 

Venäjällä on 440 000 vankia. Lyhyessä ajassa tutkintaselli- ja vankilajärjestelmän läpi kulkee pari miljoonaa ihmistä, Venäjän rikollisten joukko. Pääasiassa heidän takiaan on olemassa poliisi, tutkintalautakunta, tuomioistuimet ja vankilat. Kulutamme valtavasti rahaa ja voimia, jotta he eivät tekisi rikoksia. 

Nyt sata prosenttia tästä väestä, jonka lainkuuliaisuutta olemme halunneet epätoivoisesti kohentaa, tietää täsmälleen, ettei ole mitään lakia, tuomioistuimia eikä sääntöjä. Kaikki on ollut kuvitelmaa, valetta kasvatustyöstä ja rikollisten muuttumisesta, mahdollisuudesta vapautua ennen määräaikaa. Murhaajat ja ryöstäjät pääsevät vapaalle jalalle sormien napautuksella, yhdessä vuorokaudessa. Heitä ei päästä vapauteen mikään oikeus eikä edes Putin vaan kalju mies, joka kiertää rangaistussiirtoloita kertomassa tarinaa kymmenestä vankeusvuodestaan. Kaikki everstit, everstiluutnantit, operatiivivaltuutetut, kasvattajat ja turvallisuuspalvelun miehet ovat juuri pullistelleet poskiaan ja kuvitelleet olevansa ainakin eräänlaisia lainvartijoita, jos eivät aivan kaikkivoipia valtiaita. Nyt he seisovat asennossa adjutantti Popandopulon edessä. Puuttuu vain, että viimeksi mainitulla olisi kainalossaan suunnaton pullo sumeaa pontikkaa. 

Tämä rikollisten sukupolvi ja monet tulevat sukupolvet kertovat tarinaa tyyliin: ”Hänellä olisi ollut vielä 15 vuoden kakku kahdesta murhasta, mutta päästivät vapaaksi.” Tästä kerrotaan vuosien kuluttua valheellisilla, tekopyhillä luennoilla, joilla puhutaan osallistumisesta taideharrastuksiin, jotta saa kannustuksia ja voi tavoitella vapautumista ennen määräaikaa.

Asia ei koske pelkästään vankeja. Venäjän rangaistusten täytäntöönpanolaitoksessa on myös kunnon ihmisiä, vaikka vähäisessä määrin. Miltä heistä tuntuu? Nämä työntekijät seisovat urheilukentällä vieressään vanki, jolle entinen rikollinen julistaa: ”Jos olette valmiita lähtemään rynnäkkösotilaikseni, niin vien teidät täältä viiden minuutin kuluttua. Puolen vuoden päästä olette armahdettuina vapaudessa.” Tuomioistuimet, tutkintatuomarit ja Venäjän turvallisuuspalvelu ovat mukana tässä hankkeessa. Niiden pitää joko peitellä toimintaa, olla järjestämässä sitä tai esittää, etteivät ole huomanneet mitään. Tämä on mitä todellisinta, syvää valtion perustan murentamista. 

Maksamme laskua pitkään. Vaikka vankien värväys olisi sotilaallisesti tarkoituksenmukaista, sitä ei voisi mitenkään hyväksyä. Myös sotilaalliselta kannalta se on typeryyttä, tavanomaista Putinin ja Prigožinin korruptioliejua. Putin on käskenyt adjutantti Popandopulon perustaa rikollisosastoja, jotka iskevät päitä irti lekalla ja järjestävät julkisia teloituksia. Tämä kaikki tapahtuu, jotta pystyttäisiin hävyttömästi anastamaan pala maata naapurivaltiolta. Venäjällä tuhotaan oikeuden perusteet sen tappion tähden, joka kärsitään häpeällisessä sodassa. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.12.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko