Pysyvästi eristysselliin

Onnitelkaa minua. Olen noussut vielä yhden askelman vankilarikkurin portaikossa. 

”Navalnyi, valmistautukaa. Lähdetään kasvattajaneuvostonne kokoukseen.” 

Näin sain tietää, että minulla on kasvattajaneuvosto. Kasvattajiksi osoittautui viisi synkkää jeparia ja vaalea nainen, jolla oli kirkkaanpunaiset seitsemisen senttiä pitkät kynnet. Välttelin menemästä hänen lähelleen, koska pelkäsin. 

Odotin, että he ilmoittaisivat jotain tähän tapaan: ”On päätetty, että huonon käytöksenne takia teiltä repäistään sydän rinnasta.” Mutta eivät asiat niin kurjasti olleet: 

”Tuomittu Navalnyi, olette paatunut sääntöjen rikkoja. Tiukan kurin osasto ei ole riittävä teidän kasvatuksenne kannalta. Kasvattajaneuvosto suosittelee, että teidät siirretään sellityyppiseen tilaan.” 

Olen nyt sitten sellityyppisessä tilassa. Selitän, mikä se on. 

Venäläisessä vankisiirtolassa vanki istuu tuomiotaan yhteisparakissa. Vanki, johon vankilan hallinto on hyvin tyytymätön, istuu eristyssellissä. Se on koppi, jossa ei ole mitään ja kaikki on kiellettyä. Siellä vankia voi pitää vain 15 vuorokautta kerrallaan. Siksi sääntöjä rikkoville vangeille on luotu kovan kurin säilytyspaikka: lukittava parakki, josta ei päästetä ulos, ja siellä on paljon erilaisia rajoituksia. 

Vieläkin toivottomammille tapauksille on sellityyppinen tila. Se on tavallinen ahdas koppi, kuten eristysselli. Siellä vangilla voi olla yhden kirjan sijasta kaksi ja vankilan kioskia voi käyttää. Tosin ostokset ovat sallittuja erittäin rajallisella summalla. 

Tapaamiseni on estetty todella sanoin kuvaamattoman sikamaisesti. Heti näkee, että kaiken takana on Kreml, joka johtaa vankeuttani käsityönä. 

Minulla olisi ollut oikeus pitkään sukulaisten tapaamiseen heti, kun olin tullut tälle leirille. Mutta en saanut sitä. Sanoivat, että odottakaa neljä kuukautta. Odotin. 

Kolme päivää ennen tapaamista minulle ilmoitettiin siirrosta tiukkaan kuriin. Silloin tapaaminen on kerran puolessa vuodessa. Odottakaa. Odotin. 

Äidillä ja isällä oli jo kassit pakattuina. Lapsen piti tulla ja Juljan. Kun tapaaminen olisi toteutunut neljän päivän päästä, minulle ilmoitettiin siirrosta sellityyppiseen tilaan. Siellä pitkiä tapaamisia ei sallita ollenkaan. Minulla ei siis enää ole tapaamisia. Hallinto riemuitsee, kun on tehnyt johdolle mieliksi. 

Suhtaudun tilanteeseen filosofisesti. Ne tekevät näin tukkiakseen suuni. Mikä siis on tärkein velvollisuuteni? Aivan oikein, olla pelkäämättä ja vaikenematta. 

Kehotan kaikkia toimimaan samoin. Esiintykää aina sopivassa tilaisuudessa sotaa, Putinia ja Yhtenäistä Venäjää vastaan. Halaan kaikkia. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 17.11.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko