Ikuinen sotakasvatus

Ha-ha. Neuvostokoulun tärkein koominen hahmo on ollut ikihumalainen sotilaskouluttaja. Hän astuu jälleen areenalle. Tämä tapahtuu vuonna 2023! Kuka olisi voinut kuvitella?

Kun olen kertonut lapsille koulusta Neuvostoliitossa, tarinoissani on usein esiintynyt mainio parivaljakko: sotilaskouluttaja ja työkasvattaja. 

Lapset ovat nauraneet ja ajatelleet, että liioittelen. Mutta nyt he vakuuttuvat asiasta, kun sotilaskoulutuksen alkeet on palautettu opetusohjelmaan. Minun osakseni tuli vain vuosi näitä tunteja. Sitten aine muutettiin turvallisuustiedon perusteiksi. Mutta siinäkin oli kylliksi. 

Ne teistä, joita koulun militarisointi suututtaa, voivat elää rauhallisin mielin. Mitään militarisointia ei ole tulossa. 95 prosentissa tapauksista vakinaisesta palveluksesta eronnut eversti karjuu kirouksia tottelemattomille koululaisille, eivätkä he kuuntele häntä sittenkään. On tyhmää yrittää järjestää kenttävalmennusta. Ja lapset keräävät rahaa konjakkipulloon tuolle juopolle, jotta hän häipyisi koulusta. 

Ruvetaan vielä pukemaan kaasunaamareita. Ne olivat hassuimpia tunteja. Tytöt eivät tykänneet, kun pojat juoksivat heidän kintereillään käytävillä kaasunaamarit päässä. 

Elämme 2000-lukua. Ongelmat ja mahdollisuudet ovat uusia. Maailma kulkee eteenpäin. Mutta meillä pidetään sotilaskoulutuksen alkeita. 

Jokainen vanhempi haluaa, että koulun päätettyään hänen lapsensa osaisi vierasta kieltä. Sille on elämässä paljon käyttöä. 

Ehkä vieraan kielen tunteja lisättäisiin? Ei. Järjestetään sotilaskoulutuksen alkeita. 

Uusia rahanlähteitä on ilmaantunut jokaisen elämään. Ehkä aloitettaisiin taloustunnit? Mitä ovat lainat, talletukset ja korkotaso? Miten osakkeita ostetaan? Mitä riskejä investointeihin liittyy? Näitä tietoja jokainen varmasti tarvitsee. Mutta ei. Tarvitaan sotilaskoulutuksen alkeita. 

Huume- ja HIV-epidemiat jylläävät Venäjällä. Abortteja tehdään käsittämättömän paljon, muun muassa teineille. Näistä asioista tarvitaan varmasti oppitunteja. Ei missään tapauksessa, koska sotilaskoulutuksen alkeet ovat tarpeen. 

15– 17-vuotiaat koululaiset aloittavat sukelluksen elinikäisten ihmissuhteiden syövereihin. Kumppanit, puolisot, lapset, vanhenevat vanhemmat, anopit, mustasukkaisuus, intohimo ja kärsimys. Juuri tämä kaikki määrää heidän elämäänsä. Ehkä järjestettäisiin tunneälytunteja? Opeteltaisiin selvittelemään ristiriitoja ja taistelemaan masennusta vastaan?

Ei käy. Meidän kouluun tarvitaan kiireesti setä, jolla on älyä kuin pöllillä. Hän kertoo kahdesti viikossa mielipiteitään maailman ongelmista. 

Virkamiehetkin näyttävät viittaavan kintaalla Venäjän tulevaisuudelle. 

Ministeriössä istuu porukkaa, joka ajattelee: ”Mikä tulevaisuus? Ei ole mitään tulevaisuudennäkymiä. Piut  paut sille, mitä tapahtuu. Palautetaan sotilaskoulutuksen alkeet, niin että kaikesta tehtäisiin pikemmin loppu.” 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 14.11.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko