Vaalit 2022 ja älykäs äänestäminen

Syyskuun 11. on yleinen äänestyspäivä. Totta kai kehotamme vaaliuurnille. Tietenkin järjestämme älykkään äänestämisen tälläkin kertaa. Sodan alettua maamme hallinto on mullistunut täysin. Tämä on jälleen herättänyt keskustelua: kannattaako käydä äänestämässä? 

Mielestäni kannattaa. Asian ydin on ennallaan. Putin on vallassa ja on muun muassa käynnistänyt rikollisen sodan tukeutumalla ihmisten vainoamiseen, oikeuslaitoksen valvontaan, propagandaan ja omaan puolueeseensa, Yhtenäiseen Venäjään. Se kontrolloi kaikkia maan paikallisvaltuustoja. 

Kaikki toimet, joiden tarkoitus on heikentää mitä tahansa Putinin valtajärjestelmän osaa, ovat oikeita. Kansalaisen velvollisuus on käyttää niitä. Jokaisella on vapaus valita itselleen sopivat taistelukeinot. Yksi menetelmä ei sulje pois toista. Vaikkei äänestäminen ole nyt tehokkain keino, se on turvallisin ja helpoin. Kuten tavallisesti, nytkin vallanpitäjät itse arvioivat parhaiten menetelmän tehokkuuden: viimeiset kaksi kuukautta he ovat hurjan hysterian kourissa hyllyttäneet ehdokkaita. Muistutan, että he ovat julistaneet älykkään äänestämisen ääritoiminnaksi. Jos he vihaavat sitä näin kovasti, niin käykää äänestämässä älykkäästi. 11. syyskuuta teillä ei ole mitään tärkeämpää tekemistä. 

Tulosten vääristelyä on tietysti luvassa, mutta älykäs äänestäminen on osoittanut useasti, että se voi murtaa myös väärinkäytökset. Ehdokkaita ei olisi hyllytetty, jos uurniin heitetyt ylimääräiset äänestysliput olisivat ratkaisseet Putinin ongelmat. 

Omasta puolestamme olemme tehneet suuren työn murtaaksemme kaikki Putinin tekemät sovellusten sulut ja sensuuritoimet. Haluamme taata teille vapaan ja helpon pääsyn älykkääseen äänestämiseen. Olemme saaneet aikaan sopimuksen Applen ja Googlen kanssa: nämä firmat ovat palauttaneet sovelluksemme. Ne antoivat viime syksynä periksi Kremlin kiristykselle ja poistivat ne. Ladatkaa sovellus uudelleen tai päivittäkää se (iOs: https://apps.apple.com/id918148289, Android: https://play.google.com/store/apps/details) Niihin sisältyy muutama uusi konsti kiertää sulkuja. Saatte ehdottomasti suositukset, heittipä Roskomnadzor kuinka paljon tahansa kapuloita rattaisiin. Myös sivu https://votesmart.appspot.com toimii edelleen. Venäjällä se vaatii VPN-yhteyttä. Telegram-botti toimii osoitteessa https://t.me/smartvotebot. 

Tämän vuoden paikallisvaaleissa annamme suosituksia vain Moskovaan. Viime vuonna älykkääseen äänestämiseen osallistuttiin eniten juuri siellä. Suurimmassa osassa kaupungin vaalipiireistä älykkään äänestämisen osoittamat ehdokkaat keräsivät enemmän ääniä kuin Yhtenäinen Venäjä. Oli miten oli, katseet kääntyvät aina ensin Moskovaan, kun protestimielialoja arvioidaan. 

Juuri Moskovassa listoilla on yhä erittäin paljon hyvää väkeä, jonka me teidän kanssamme voimme äänestää edustajiksi. Muuta toivoa näillä ihmisillä ei ole. Siellä, missä hyviä ehdokkaita ei ole, aiheutamme kohtalaisten kandidaattien avulla vahinkoa täysin huonoille. 

Jos kannatat vaaliboikottia, ei haittaa. Toivon, että olet löytänyt itsellesi tehokkaamman tavan vaikuttaa. 11. syyskuuta. Jos olet päättänyt mennä äänestämään tukeaksesi hyvää ja heikentääksesi pahaa, älä unohda, että hyötyä on vain yhteisestä iskusta tiettyyn kohteeseen. Silloin äänelläsi on mahdollisimman paljon painoa. 

Putin ja Yhtenäinen Venäjä ovat sama kuin sota, valhe, korruptio ja köyhyys. Jos osallistut älykkääseen äänestämiseen, annat äänesi sotaa, valhetta, korruptiota ja köyhyyttä vastaan. 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 6.9.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko