Totuuden puolesta

Putin on valheen kuningas. Tavallisena aikanakin hän on tämän lajin mestari. Nyt hän tarvitsee sitä käydäkseen sotaa ja tappaakseen. Kerron, miten vastustamme Putinin valheita. Kaipaamme tässä työssä apuanne. 

Viikko ennen sotaa selvitysosastomme päällikkö Maria Pevtših kirjoitti minulle: »Nyt on helvetti irti. Minä ja sinä olemme erehtyneet: sota syttyy varmasti. Kaikki toimittajat vangitaan, nujerretaan tai häädetään maasta. Ei kuulla yhtäkään totuuden sanaa. Siksi meidän täytyy perustaa uusi, suuri päivittäin toimiva media, vaikka en tiedä, kuinka sen teemme, kenen kanssa ja millä rahoilla. Venäjällähän on meidän lisäksemme hyvin vähän niitä, jotka eivät pelkää puhua totta. Meille on samantekevää, mitä tuleman pitää, koska olemme muutenkin ”ekstremistejä” ja laittomassa asemassa.»

Suostuin heti. Kuulen uutisia vain televisiosta ja ymmärrän, että valhe on Putinille sodan ehdoton edellytys. 

Sota voi jatkua niin kauan kuin sillä on jonkinlaista tukea Venäjällä. Se vaatii valehtelua ja propagandaa. 

Kamppaillessamme sotaa vastaan tarvitsemme totuutta ja keinoja levittää sitä. 

Helpommin päätetty kuin tehty. Säännöllisesti toimiva media on oma lajinsa.  Tarvitaan tekniikkaa ja työntekijöitä. Toiminnan aloittaminen pelottaa. 

Mutta sota on muuttanut kaiken: FBK on heittäytynyt uuteen hankkeeseen. Se aloitti työn heti, kiireesti. Meillä ei ollut edes aikaa käynnistää varainhankintakampanjaa. En ymmärrä, miten kaiken teimme ja millä rahoilla. 

Mutta olemme saaneet sen aikaan. Nyt Populjarnaja politika on Venäjän suurimpia riippumattomia medioita. Sitä seuraa yli 12 miljoonaa ihmistä kuukaudessa, ja päivittäisillä uutislähetyksillä on jopa 1, 5 miljoonaa katsojaa. 

Tiedämme nyt varmasti, mitä meidän on tehtävä jatkossa. Pyydämme tukeanne. Toimitaan yhdessä. Kasvatamme seuraajiemme määrää entistä tehokkaammin ja luomme todellisen uutispalvelun. 

Suurenmoinen Edward Norton on auttanut meitä suunnittelemaan ja käynnistämään varainhankintakampanjan GoFundMe-verkkopalvelussa. Hän on jopa lahjoittanut meille 25 000 dollaria omia rahojaan.  

Auttakaa meitä kertomaan totuus sodasta kaikille Venäjän kansalaisille. Auttakaa murskaamaan Putinin valheet. Auttakaa tuhoamaan tämän epärehellisen, mielettömän ja katalan sodan aatepohja. Tukekaa todellisen tiedon levittämistä (linkki Instagramin biossa). 

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 27.4.2022
Suomentanut Päivi Kremenenko